Αίτημα για ισχυρή εντολή από τη Χαρ. Τρικούπη

Αίτημα για ισχυρή εντολή από τη Χαρ. Τρικούπη

Σχεδόν υπαρξιακό χαρακτήρα έχει για το ΠΑΣΟΚ η πρώτη Κυριακή των εκλογών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν υπαρξιακό χαρακτήρα έχει για το ΠΑΣΟΚ η πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αν και εδώ και καιρό από τα δύο μεγάλα κόμματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προεξοφλείται ότι δεν πρόκειται να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, με δεδομένο ότι θα ισχύσει η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση. Ως ένα κεντρικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους θέτουν το αίτημα ισχυρής εντολής προς το ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή και να αξιοποιήσει την ισχύ του για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, πάνω δηλαδή στα κεντρικά προτάγματα του προγράμματος που το κόμμα έχει διαμορφώσει.

Βέβαια, για το ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό ποσοστό στην πρώτη κάλπη, ένα ποσοστό αντίστοιχο της δημοσκοπικής δύναμής του, είναι και όρος επιβίωσης στις δεύτερες εκλογές, εφόσον αυτές προκηρυχθούν. Και αυτό διότι το στοιχείο της πόλωσης θα είναι τόσο έντονο από τα δύο μεγάλα κόμματα, που τα μικρότερα κόμματα θα απειληθούν με ισχυρή αποδυνάμωση.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη προτάσσουν δύο δεδομένα: τη θεσμικότητα και την εικόνα της πρώτης Κυριακής, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά το τοπίο στις δεύτερες εκλογές.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη προτάσσουν δύο δεδομένα για την αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής: το πρώτο είναι το στοιχείο της θεσμικότητας. Οπως λένε, το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την απλή αναλογική, είχε φέρει τη δική του πρόταση εκλογικού νόμου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική δεν είναι επιλογή τους, οι εκλογές θα γίνουν με αυτό τον τρόπο και είναι σημαντικό οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα να τηρηθούν. Αφήνουν αιχμές τόσο για τη Ν.Δ., που κινείται με στρατηγική αυτοδυναμίας, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δηλωμένη πρόθεση να μην επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. «Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, ώστε ως τρίτο κόμμα να πάρουμε τη διερευνητική και να επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν πρόκειται να την καταθέσουμε, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα», αναφέρουν σχετικά.

Το δεύτερο στοιχείο που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα είναι καθοριστικό είναι συνολικά η εικόνα της πρώτης Κυριακής, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά το τοπίο στις δεύτερες εκλογές. «Τι θα συμβεί αν η Ν.Δ. είναι μεν πρώτο κόμμα αλλά μακριά από το ποσοστό αυτοδυναμίας; Πώς θα χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ένα αποτέλεσμα με μεγάλο άνοιγμα ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα; Ολα αυτά είναι ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την κάλπη και να επηρεάσουν καθοριστικά τον τρόπο που θα επιλέξουν να ψηφίσουν οι πολίτες στις επαναληπτικές εκλογές. Και, βεβαίως, σε ένα βαθμό όλοι δεσμευόμαστε από όσα έχουμε πει στην πορεία προς τις εκλογές. Δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου οι ψηφοφόροι και δεν τους αρέσει να αντιμετωπίζονται έτσι», σημειώνει στέλεχος του κόμματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT