Εκλογές 2023: Τα διλήμματα του Απριλίου για το Μαξίμου

Εκλογές 2023: Τα διλήμματα του Απριλίου για το Μαξίμου

Διευρυμένη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κυβερνητικό προγραμματισμό των επόμενων τριών μηνών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιβεβαίωση πως από τον Απρίλιο και μετά όλες οι ημερομηνίες για εκλογές είναι ανοιχτές προχώρησαν χθες κυβερνητικές πηγές, μετά την «προεκλογική» και διευρυμένη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορούσε τον κυβερνητικό προγραμματισμό των επόμενων τριών μηνών. Σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή, «ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας» και «θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».

Η ακριβής ημερομηνία μπορεί φαινομενικά να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία –πολλοί διερωτώνται τι διαφορά έχουν οι αρχές Απριλίου με το τέλος–, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η έξοδος για το Πάσχα, η λειτουργία της Εκκλησίας, ο καιρός, το πολιτικό κλίμα είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις εκλογές και πρέπει να συνυπολογιστούν. Μία ημερομηνία που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ως επικρατέστερη είναι η 9η Απριλίου. Είναι μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και πολλοί λένε πως είναι ιδανική καθώς όσοι πάνε να ψηφίσουν θα μπορέσουν να το συνδυάσουν με παραμονή στο χωριό για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το επιχείρημα δεν είναι στέρεο, καθώς αν κάποιος εργάζεται υπάρχει ο κίνδυνος να προτιμήσει την έξοδο του Πάσχα και όχι την έξοδο των… εκλογών, καθώς δύο ταξίδια σε μία εβδομάδα δύσκολα γίνονται. Επιπλέον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκε η άποψη, με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο πρωθυπουργός, πως οι διερευνητικές δεν είναι καλό να γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς «δεν θα δώσει σημασία ο κόσμος» και ως εκ τούτου η 9η Απριλίου φαίνεται να μην είναι η βασική επιλογή.

«Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας», δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αρχές ή τέλος Απριλίου

Αντιθέτως· η 2α Απριλίου έχει το πλεονέκτημα ότι οι διερευνητικές θα γίνουν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και ακολούθως θα φύγουν οι περισσότεροι για να εκδράμουν στην περιφέρεια, όπου μαζί με το ψήσιμο του οβελία θα γίνει και το ανάλογο ζύμωμα ενόψει των δεύτερων εκλογών. Στο Μαξίμου, επειδή τα υπολογίζουν όλα, σημειώνουν πως στις μεγάλες πασχαλινές παρέες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην είναι πάντα κάποιος ο οποίος θα υποστηρίζει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα πει πως δεν είναι ώρα για πειράματα, που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα. Αυτός είναι και ένας λόγος που αρκετοί λένε πως οι πρώτες κάλπες πρέπει να στηθούν στις 23 Απριλίου: «Επειδή οι πρώτες κάλπες είναι οι πιο κρίσιμες, καλό είναι να έχει προηγηθεί το πασχαλινό ζύμωμα», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, που προτείνει ως ιδανική επιλογή το τέλος Απριλίου.

Οσον αφορά τα σενάρια για εκλογές στις 26 Μαρτίου ή μετά τον Μάιο, δεν προκρίνονται καθώς το μεν πρώτο είναι πολύ νωρίς, το δε δεύτερο πολύ αργά και οριακά δεν «πέφτει» πάνω στις Πανελλαδικές, αν για παράδειγμα οι πρώτες γίνουν στις 30 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις του τον Μάρτιο, που είναι και ο πιθανότερος μήνας διάλυσης της ελληνικής Βουλής.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης  

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ως θεματολογία τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου και τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία, καθώς βούληση του πρωθυπουργού είναι έως το τέλος της θητείας η κυβέρνηση να συνεχίσει να παράγει έργο. Επίσης, στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα του απολογισμού και της προβολής του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, ώστε όλο αυτό το έργο που έχει παραχθεί να μη χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου και να επικοινωνηθεί. Ακολούθως συζητήθηκαν οι βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη 4ετία με έμφαση στην αύξηση των μισθών, ενώ σχεδιάστηκε η προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν γίνει και αυτά που έχουν σχεδιαστεί. Τέλος, συζητήθηκε η κατάρτιση προγράμματος περιοδειών του πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών.   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT