Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης από τη Γαύδο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Αγκυρα, μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ακριτική Γαύδο, όπου βρέθηκε για την εορτή των Θεοφανίων. «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, «αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης», καλώντας την Τουρκία, χωρίς πάντως να την κατονομάσει, να σέβεται το διεθνές δίκαιο το οποίο, όπως είπε, είναι η μόνη βάση για την επίλυση των διαφορών. Οσον αφορά το ενεργειακό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε «όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες» και πρόσθεσε πως, όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στη Γαύδο έστειλε μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές και τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του «ως πρωθυπουργός και ως Χανιώτης». «Εχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Ελληνες δύο ταχυτήτων και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας –όπως εδώ στη Γαύδο– αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και απηύθυνε πρόσκληση «στα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση ΑΟΖ».

Περιοδείες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με εξαίρεση κάποια ταξίδια στο εξωτερικό που σχεδιάζει, όπως στο Νταβός στις 18 Ιανουαρίου και ακολούθως στο Τόκιο στις 27 Ιανουαρίου, έχει γεμάτο πρόγραμμα εντός της χώρας με συνεχείς περιοδείες, με έντονο άρωμα Βορείου Ελλάδος. Η αρχή θα γίνει από τη Θράκη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 13 και 14 Ιανουαρίου την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Η ατζέντα περιλαμβάνει προεκλογικές επαφές και με φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα η Λάρισα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Η κυβέρνηση προτίθεται να ρίξει βάρος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα αρκετά κρίσιμο ποσοστό, κοντά στο 10%, που κινείται κυρίως δεξιά της Ν.Δ. «Το ποσοστό αυτό πρέπει να επαναπατριστεί», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας πως για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο να εστιάσει σε κοινωνικές και γεωγραφικές ομάδες που υστερεί για να μπορέσει να φθάσει στην αυτοδυναμία. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι με βάση τις δημοσκοπήσεις πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός και θα κριθεί στο νήμα, συνεπώς πρέπει να γίνει πολύ εντατική δουλειά «ψήφο ψήφο».

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Το ιδανικό θα ήταν έως τα τέλη του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια, κάτι τέτοιο ωστόσο ίσως μοιάζει φιλόδοξο και η λίστα να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο και να μένει μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που είναι αποκλειστικά θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT