Το 2019 όταν η αντιπολιτευόμενη τότε Ν.Δ. ερχόταν με φόρα προς την εξουσία, υπήρχε συνωστισμός επίδοξων υποψηφίων. Η νέα ηγεσία είχε άλλωστε διαλαλήσει την πρόθεσή της να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια, δίνοντας το στίγμα της «νέας εποχής» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία και διαθέτοντας 156 εν ενεργεία βουλευτές, τα περιθώρια για ανανέωση είναι αντικειμενικά μικρότερα.
Το δείχνουν οι αριθμοί. Το 2019 η Ν.Δ. ανακοίνωσε συνολικά 419 υποψηφίους βουλευτές σε όλη τη χώρα. Από αυτούς, μόλις οι 78 ήταν τότε οι εν ενεργεία βουλευτές. Εμεναν 341 θέσεις εκ των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», οι 243 έθεταν για πρώτη φορά υποψηφιότητα. Ποσοστό ανανέωσης 72%. Οι 43 από τους νεοφώτιστους προέρχονταν από το λεγόμενο μητρώο στελεχών, την πρωτοβουλία που είχε καθιερώσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Κατ’ αρχάς οι βουλευτές είναι 156. Συνεπώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές θα είναι συνολικά 263. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, από αυτούς υπολογίζεται να είναι νέα πρόσωπα περίπου 100, δηλαδή ποσοστό περίπου 40%, καθώς η φιλοδοξία του 50% νέοι υποψήφιοι και 50% παλαιοί μοιάζει αρκετά φιλόδοξη. Αν στους υποψηφίους βουλευτές συνυπολογίσει κανείς και τους 156 εν ενεργεία, τότε το ποσοστό συνολικής ανανέωσης της Ν.Δ. σε σχέση με το 2019 θα κινηθεί πέριξ του 25%, όταν το αντίστοιχο του 2019 σε σχέση με τις εκλογές του 2015 έφθασε το 58%.
Θέσεις-κλειδιά
Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέσεις – κλειδιά, που θα εκπέμπουν συμβολισμούς και θα πολλαπλασιάζουν το εκλογικό όφελος, πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και η θέση του εκπροσώπου είναι τέτοια πόστα πρώτης προβολής, για τα οποία θα αποφασίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Οσον αφορά τον εκπρόσωπο, που πάντα αποτελεί πρόσωπο – κλειδί, ο πρωθυπουργός αναζητεί το πρόσωπο που θα συμβολίζει πολλά και διαφορετικά πράγματα, αλλά ακόμη δεν το έχει βρει. Μεταξύ των σεναρίων που υπάρχουν για τον διάδοχο του Γιάννη Οικονόμου, είναι των δημοσιογράφων Δημήτρη Οικονόμου και Νίκης Λυμπεράκη, για τους οποίους ο πρωθυπουργός έχει πολύ θετική άποψη. Η επιλογή ωστόσο της Πόπης Τσαπανίδου από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνει κατά πολλούς τις πιθανότητες επιλογής δημοσιογράφου, καθώς η Ν.Δ. θα φανεί πως μιμείται την αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς το επικρατέστερο σενάριο είναι η θέση να καλυφθεί «εκ των έσω», δηλαδή πρόσωπο που είναι ήδη στην κυβέρνηση να κληθεί να σηκώσει αυτό το βάρος.
Ο Ακης Σκέρτσος είναι πάντα ένα πρόσωπο που συζητείται, καθώς γνωρίζει άριστα το κυβερνητικό έργο και μπορεί να απαντήσει θεσμικά στα πάντα. Στα μειονεκτήματά του είναι πως η αμιγώς τεχνοκρατική πορεία του έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το «γήινο» προφίλ της Πόπης Τσαπανίδου. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η σκέψη, την οποία είχε καταγράψει η «Κ» εδώ και καιρό, να πάει η κυβέρνηση σε ένα διαφορετικό μοντέλο, όπου όλοι όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα έχουν ρόλο «μίνι εκπροσώπου». Πηγές πάντως που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό σημειώνουν πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και θα μπορούσε ο εκπρόσωπος να είναι και κάποιος από την Κ.Ο., με το πρόβλημα να είναι σε αυτή την περίπτωση ότι ο εκλεκτός θα πρέπει να αφήσει την περιφέρειά του.
Τα τέσσερα ακροατήρια
Το μείγμα πάντως που πρέπει να βρει ο πρωθυπουργός, κυρίως όσον αφορά την προεκλογική βιτρίνα, είναι δύσκολο καθώς πρέπει να απευθυνθεί σε ετερόκλητα κοινά. Χαρακτηριστικό είναι πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να προσεγγίσει έως τις εκλογές διαφορετικά ακροατήρια, τα οποία, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν στο Μαξίμου, μπορούν να «κλειδώσουν» την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για τα εξής target groups:
• Η γυναικεία ψήφος: Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου, ενός προσώπου ιδιαίτερα δημοφιλούς στο γυναικείο κοινό, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε λάβει 40% στο γυναικείο κοινό και ο ΣΥΡΙΖΑ 36%, ενώ σήμερα η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη.
• Βόρεια Ελλάδα: Αντιεμβολιαστικό κίνημα, φιλικά αισθήματα προς τη Ρωσία, έντονος οπαδισμός και υποβόσκουσα αντιπάθεια στο «κράτος των Αθηνών». Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περιοχή, όπου οι διαρροές της κυβερνητικής παράταξης προς τα δεξιά είναι πιο ορατές. Κυβερνητική πηγή έλεγε στην «Κ» πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα, που προσεγγίζει το 10%, το οποίο κινείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πρέπει να το προσεγγίσει. Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει πολλές περιοδείες το επόμενο διάστημα στα βόρεια, με πρώτο σταθμό την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη στις 13-14 Ιανουαρίου.
• Νέοι: Στις εκλογές του 2019 οι ηλικίες 17-24 είχαν δώσει τη μεγαλύτερη διαφορά από κάθε άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντάς τον σε ποσοστό 38%, ενώ τη Ν.Δ. μόλις 30%. Σήμερα η διαφορά παραμένει, καθώς στις τελευταίες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26% και η Ν.Δ. 20% αποτυπώνοντας παρόμοια τάση. Για πολλούς στο Μαξίμου η υπόθεση «νέοι» είναι χαμένη, αλλά την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κατάσταση. Στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα βρίσκονται πολλά πρόσωπα της γενιάς των 30άρηδων και των 40άρηδων, ενώ θα υπάρξουν και καμπάνιες στα social media που είναι κατ’ εξοχήν τα μέσα που βλέπουν οι νεότερες γενιές.
• Η τάξη των 1.000 ευρώ τον μήνα: Τέλος, για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ βασική η κατηγορία των πολιτών με μεσαία εισοδήματα, που ξεκινάνε από τα 12.000 και φθάνουν τα 18.000 ευρώ. Πρόκειται για μια κατηγορία η οποία υπέστη μεγάλη οικονομική καθίζηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσε δύναμη πυρός για τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019. «Και αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή.
Οι αριθμοί
58% επί του συνόλου των υποψηφίων της Ν.Δ., ήταν το ποσοστό όσων συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά σε ψηφοδέλτιο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2019.
25% υπολογίζεται ότι θα είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις επερχόμενες κάλπες.
263 θα είναι φέτος οι υποψήφιοι της Ν.Δ. πέραν των εν ενεργεία βουλευτών. Το 2019 ήταν 341.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr