Την κατά Μπέρναρντ Σο σιωπή που «δεν κάνει λάθη» έχει επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας στην τριάδα Σβίγκου, Καλογήρου, Βασιλειάδη, που κρατούν ακόμη στο συρτάρι τους τα νέα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις λίστες που απαιτούν σταυρό, τα κομματικά στελέχη υπόσχονται πολλές εκπλήξεις. Το τελικό φιλτράρισμα δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Ψιλοβελονιά θα κεντηθεί» προσωπικά από τον πρόεδρο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η εικόνα που έχει η «Κ» είναι πως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους 4-5 που θα καταλάβουν εκλόγιμες θέσεις θα έχουν τα πρόσωπα από την 6η θέση και κάτω. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι επιθυμεί να αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό, μέσω της συγκεκριμένης τιμητικής λίστας, το κυβερνητικό του ρόστερ. Τη μία από τις δύο «βιτρίνες», δηλαδή, του κόμματος την οποία θα χρησιμοποιήσει για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να κυβερνήσει. Θα του φανεί χρήσιμη, αν δεν αποφευχθεί η προσφυγή και σε δεύτερες κάλπες. Για τον τέως πρωθυπουργό, άλλωστε, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν πάντα ένας «προθάλαμος αναμονής» για νέα στελέχη. Λίγοι θυμούνται πως το 2012 τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση η Ράνια Σβίγκου, το 2015 η Εφη Αχτσιόγλου και το 2019 ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Από τη στιγμή που δεν υπάρξουν ανατροπές, τρεις θέσεις του Επικρατείας που οδηγούν στη Βουλή, φέρεται πως έχουν καλυφθεί από τον Οθωνα Ηλιόπουλο, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Πόπη Τσαπανίδου. Ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ σηματοδοτεί μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό την αναγέννηση του ΕΣΥ. Ο πρώην υπουργός Αμυνας τη διείσδυση και τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Σώματα Ασφαλείας, συνεπικουρούμενος από την αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Η γνωστή και επιτυχημένη δημοσιογράφος συμβολίζει το σπάσιμο του «καλουπιού», που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετεί στη συγκεκριμένη θέση αυστηρά ένα κομματικό στέλεχος.
Οπως είχε γράψει η «Κ», Ευάγγελος Αποστολάκης και Πόπη Τσαπανίδου είχαν ένα σύντομο τετ α τετ στα γραφεία της Κουμουνδούρου, όταν έγινε γνωστή η νέα εκπρόσωπος Τύπου. Οι φωνές περί «αποϊδεολογικοποιημένης επιλογής» σίγησαν σύντομα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ του 2023» ή αλλιώς ο «εκλογικός ΣΥΡΙΖΑ» σπάει τα κομματικά τείχη. Ο τέως πρωθυπουργός έδειξε με την επιλογή της κ. Τσαπανίδου πως είναι έτοιμος να πάρει ρίσκα προκειμένου να γυρίσει το παιχνίδι. Ενδεχομένως το ταξίδι στη Βραζιλία και η συνάντηση με τον Λούλα και τους άλλους ηγέτες να ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να καθησυχάσει τις αγωνίες της αριστερής πτέρυγας.
Τεχνοκράτες, καλλιτέχνες και αθλητές θα κληθούν να μεταδώσουν το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει».
Η δεύτερη «βιτρίνα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα σχηματίζεται και θα είναι πιο ευέλικτη και με πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά. Η νέα εκλογική ομάδα θα αποτελείται, πέρα από την Πόπη Τσαπανίδου, που μπορεί να συνομιλεί και να απευθύνεται με ευχέρεια από το Κέντρο έως την Αριστερά, από παλιά και νέα στελέχη. Κερδίζοντας την κατάλληλη προβολή, θα πλαισιώσουν τον πρόεδρο μέχρι τις κάλπες. Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαλύσει την εντύπωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει».
Πρόσωπα από έναν ευρύ κοινωνικό και εργασιακό χώρο που θα μοιραστούν στα ψηφοδέλτια θα αποτελέσουν ξεχωριστά μπλοκ, που στην πορεία προς τις εκλογές θα ενωθούν για να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καλλιτέχνες. Μάριος Αθανασίου, Μαριάννα Τουμασάτου, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Κλέλια Ρένεση, Μιθριδάτης, Μαρία Κανελλοπούλου, Κώστας Καλδάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου μπορεί να μην μπουν όλοι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ορθώνουν τη φωνή τους απέναντι στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον χώρο του πολιτισμού. Κάπως έτσι κινείται το κόμμα και στον αθλητισμό –με πρόσωπα όπως ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Νίκος Παππάς και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, που συμμερίζονται τις ιδέες της Αριστεράς–, αλλά και στον συνδικαλισμό με τον Γιώργο Γαβρίλη, που ξέρει καλά τα προβλήματα του Πειραιά κ.ά.
Ονειρο το ’93
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κάνει τη μεγάλη επιστροφή, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που έχει ως κεντρικό σύνθημα την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα. Ο δημοσκοπικός αέρας είναι αυτό που του λείπει. Η προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά», για αυτό αναμένεται τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο πλευρό του προέδρου να είναι και οι εκφραστές της. Αυτό προϋποθέτει οι τόνοι με το ΠΑΣΟΚ να πέσουν όσο είναι δυνατόν. Οποιαδήποτε άλλη εικόνα δεν θα μπορεί να κάνει πιστευτό το αφήγημα της μετεκλογικής συνεργασίας και το ρήγμα της Χαριλάου Τρικούπη με την Πειραιώς δεν είναι αρκετό. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από το πώς θα πολιτευθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατά πόσο θα ισχυροποιήσει τη γραμμή πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης.
Οι τρεις περιφέρειες που θα επιλέξει να είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν «κλειδώσει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να βρίσκεται μέχρι στιγμής ανάμεσα σε Αχαΐα, Ηράκλειο, κάποια περιφέρεια της Αττικής ή βόρεια της χώρας.
Ικανοποίηση για Πολάκη
Πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως οι υποθέσεις του Ανδρέα Πάτση και του Θέμη Χειμάρα έχουν «μουτζουρώσει» το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας και, σε συνδυασμό με τις υποκλοπές, επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλεστεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του περίπου 100 ημέρες μέχρι να φθάσει στην άκρη του νήματος. Στο παρά πέντε των εκλογών αισθάνεται, λένε, δικαιωμένος για την επιλογή του να δείχνει μεγαλοψυχία τα τελευταία χρόνια στα διαδικτυακά και όχι μόνο «ατοπήματα» του Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων έχει κεντρικό ρόλο στις αποκαλύψεις κατά των γαλάζιων στελεχών και δεν είναι πλέον ο ακούσιος «επιταχυντής» της ανασύνταξης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr