Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Μ. Κόρμαν: «Ένα βήμα πριν απότην επενδυτική βαθμίδα»

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Μ. Κόρμαν: «Ένα βήμα πριν απότην επενδυτική βαθμίδα»

Στα όσα σημαντικά για την ελληνική οικονομία αποτυπώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όσα σημαντικά για την ελληνική οικονομία αποτυπώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο συμπέρασμα της έκθεσης που λέει πως η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός και «αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός θύμισε πως το 2021 «πετύχαμε ανάπτυξη ύψους 8,4%, υπερδιπλάσια των αρχικών προβλέψεων και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, και το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5%, πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα επιτεύγματα που σημειώθηκαν κατά την πρωθυπουργία του: Πρώτον, από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022, κάτι που χαρακτήρισε «εντυπωσιακή βελτίωση», και, δεύτερον, οι επενδύσεις και οι εθνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. «Το ποσοστό των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών στην πατρίδα μας έχει ξεπεράσει το 40%, ενώ βρισκόταν στο 20% πριν από μια δεκαετία», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα αυτό «τεράστια αλλαγή του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας». Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η εκτίμησή του για το 2023 είναι πως η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό το οποίο –εφόσον επιβεβαιωθεί και πάλι– θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως «απέχουμε πια ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εντός του τρέχοντος έτους».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ανάπτυξη το 2023 θα προσεγγίσει το 2% και θα είναι τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στον ΟΟΣΑ για τη δημιουργία κέντρου του Οργανισμού στην Κρήτη. O πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος από τη χώρα μας για τη μελέτη των πληθυσμών, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δέχθηκε περί το ένα εκατομμύριο Ελλήνων της Ανατολής το 1922, ενώ σήμερα είναι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα, βρίσκοντας εκεί ευκαιρία να αφήσει μια αιχμή για την Τουρκία λέγοντας πως για κάποιους το πρόβλημα, «εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, συχνά γίνεται εργαλείο πολιτικών και κρατικών σκοπιμοτήτων». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα προασπίζεται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το νέο κέντρο θα διοργανώνει κάθε χρόνο διεθνές συνέδριο για πληθυσμιακά ζητήματα, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Delphi Economic Forum.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι», αναφερόμενος στα όσα καταγράφει η Εκθεση του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο γ.γ. του Οργανισμού πρόσθεσε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT