Παρακολουθήσεις: Πολιτική θύελλα μετά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

Παρακολουθήσεις: Πολιτική θύελλα μετά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Εισαγγελέα, σας περιμένω να με συλλάβετε – Για θεατρινισμούς τον κατηγορεί η κυβέρνηση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πολυσέλιδη γνωμοδότησή του πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά ούτε μπορεί να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Με παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε προσωπικό τόνο, αφού υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει αίτημα προς την ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στον δημόσιο βίο, δηλώνει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας, καλώντας τον κ. Ντογιάκο να προβεί στα νόμιμα εις βάρος του. «Κύριε εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Εχει βαθιές ρίζες σε αυτόν τον τόπο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και συμπληρώνει: «Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δεν μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών». Ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του κατηγορεί τον εισαγγελέα πως «επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια. Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες».

Ο κ. Οικονόμου

Αμεση ήταν η απάντηση από τον Γιάννη Οικονόμου που ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν τη Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της». Από τη Χαριλάου Τρικούπη συμπληρώνουν πως η «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε».

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της Ν.Δ. και συνολικά το “σκοτεινό” θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ», αναφέρει το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση προαναγγέλλει “άπλετο φως” και νομοθετεί για “μαύρο σκοτάδι”…», επισημαίνουν από την Ελληνική Λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT