Επαναλειτουργία Βουλής σε χαμηλούς τόνους

Επαναλειτουργία Βουλής σε χαμηλούς τόνους

Στις χθεσινές συνεδριάσεις των επιτροπών κυριάρχησε η ανταλλαγή ευχών για… επανεκλογή των νυν βουλευτών, αλλά θα ακολουθήσουν σφοδρές συγκρούσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η επανέναρξη του νομοθετικού έργου, μετά την καθιερωμένη περίοδο των εορταστικών διακοπών, χαρακτηρίζεται από τη δίχως εντάσεις συζήτηση και εισαγωγή τις αμέσως επόμενες ημέρες προς ψήφιση νομοσχεδίων χαμηλού πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν κυρώσεις διεθνών συμφωνιών. Απαντες, ωστόσο, προετοιμάζονται για τις επόμενες κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, οι οποίες θα αφορούν κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας, όπως το σχετικό με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ εμφανέστατη είναι η αίσθηση στα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων ότι τη σκέψη τους μονοπωλεί, πλέον, η επικείμενη προεκλογική εκστρατεία. Χαρακτηριστικό είναι πως σε όλες τις χθεσινές συνεδριάσεις των επιτροπών κυριάρχησε η ανταλλαγή ευχών για επανεκλογή των νυν βουλευτών.

Μόνο στη συνεδρίαση επί σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, υπό τον τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα», έγινε αναφορά από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, σε ήπιους τόνους ωστόσο, σε ένα από τα ζητήματα που με εντονότατο τρόπο εγείρει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει των εκλογών: Για «πρόβλημα και κρίση δημοκρατίας» εξαιτίας των κυβερνητικών πρακτικών, έκανε χαρακτηριστικά λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αγγ. Τόλκας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια, στις 17 Ιανουαρίου.

Χθες, επίσης, συζητήθηκαν σε αρμόδιες επιτροπές, νομοθετήματα σχετικά με την κύρωση διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, των υπουργείων: 1) Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα». 2) Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών Αφρικής και Ευρασίας (AEWA)», «Για τη διατήρηση των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού», «Για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του όζοντος σε επίπεδο εδάφους». Επίσης, χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης πραγματοποίησε ενημέρωση μελών επιτροπής για συμφωνίες-πλαίσιο σχετικά με μεταναστευτικά και προσφυγικά ζητήματα, όπως η «παροχή υπηρεσιών Διερμηνείας».

Σήμερα, σειρά παίρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κύρωση ελληνογαλλικής συμφωνίας «για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές». Σε δημόσια διαβούλευση, λίγο πριν από την κατάθεσή τους στη Βουλή, βρίσκονται σχέδια νόμου των υπουργείων Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υποδομών και Μεταφορών, και ΥΕΘΑ.

Τέλος, αύριο και σε συνέχεια ανάλογων συνεδριάσεων, η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών θα συζητήσει με μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής του Λουξεμβούργου, «σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT