Γλυπτά του Παρθενώνα: Εξελίξεις μετά τις εκλογές

Γλυπτά του Παρθενώνα: Εξελίξεις μετά τις εκλογές

Θετική χαρακτήρισε τη μεταστροφή διεθνώς η κ. Σακελλαροπούλου

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του πως διατηρώντας τη διακυβέρνηση και μετά τις προσεχείς εκλογές θα καρποφορήσουν οι εν εξελίξει προσπάθειες και θα επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στον φυσικό τους χώρο, στην Ελλάδα, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Είναι «ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε όχι εμείς οι Ελληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητά του στον φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «πάρα πολύ θετική την εξέλιξη ότι η διεθνής κοινή γνώμη πλέον έχει συμμεριστεί το δίκαιο αίτημα της χώρας μας» και εξέφρασε την ευχή «να βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει ακριβώς την επιστροφή τους στον τόπο που ανήκουν, στην Ελλάδα, και την επανένωση».

Γλυπτά του Παρθενώνα: Εξελίξεις μετά τις εκλογές-1
Κατά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός εστίασε στις κυβερνητικές προσπάθειες που γίνονται στο πεδίο της οικονομίας, λέγοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν πως έχουμε τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομίας να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ως προς την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως «οι ενδείξεις για το 2023, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές εισαγόμενες αντιξοότητες, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες». Και αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο κυβερνητικό σχέδιο λήψης μέτρων για την ενίσχυση συνταξιούχων και μισθωτών «απέναντι στις επιπτώσεις του εισαγόμενου πληθωρισμού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομίας να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Σχολιάζοντας αυτές τις επισημάνσεις η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως είναι «πολύ θετικό ότι παρά τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και τα προβλήματα είναι πολλά, γίνεται κάθε προσπάθεια να βοηθηθούν οι ευάλωτοι». Ο πρωθυπουργός, πάντως, πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω, καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, αναγκαία και ικανή, πιστεύω, συνθήκη προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Επειδή πολλά θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο, εμείς θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν».

Ο κ. Ανδρουλάκης

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο θέμα των Γλυπτών αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Το Βρετανικό Μουσείο έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα να αποδώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα εδώ στο Μουσείο της Ακρόπολης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Τι λένε Ντόνελαν και Βρετανικό Μουσείο

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα έχουμε φροντίσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουμε επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτά», δήλωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν. Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «The Media Show» του BBC, η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «άνοιγε τον ασκό του Αιόλου».  Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, να διαπραγματεύεται με την Ελλάδα την επιστροφή των Γλυπτών, η Ντόνελαν υπογράμμισε ότι «δεν σκοπεύει να τα επιστρέψει. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του, δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Εχει συζητηθεί και η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, η οποία επίσης δεν είναι αυτό που σχεδιάζει», δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τυχόν εναρμόνιση του Βρετανικού Μουσείου με τις δηλώσεις της Βρετανίδας αξιωματούχου, εκπρόσωπος του ιδρύματος δήλωσε: «Oπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος των Trustees (σ.σ. Τζορτζ Οσμπορν), λειτουργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν πρόκειται να αποδιαρθρώσουμε τη συλλογή του μουσείου, καθώς αφηγείται την κοινή ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες που θα επέτρεπαν να μοιραστούμε μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα πάνω σε μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT