Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις

Τις κινήσεις του σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας – Για «κάποιους που προσεγγίζουν κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές», έκανε λόγο ο Γ. Οικονόμου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαιρετικά υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την αναρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που παρακολουθούνται για λόγους ασφαλείας, ήταν ενδεικτικοί της βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου τηρούν στάση αναμονής μέχρι οι εξελίξεις να «τρέξουν» και να φανεί αν η Αρχή και η ομάδα ελέγχου που συστάθηκε έχει προχωρήσει σε έρευνες στους παρόχους και κατέχει νέα στοιχεία για υποκλοπές. Θα υπάρξει ενημέρωση του Χρήστου Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Αυτό ίσως να είναι ο «δρόμος» μέσω του οποίου θα μπορούσαν νέα δεδομένα να σκληρύνουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως δημοσίευσε η «Κ» από χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα, ωστόσο αναμένεται να προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής που έχει ζητήσει το ΚΚΕ για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο.

Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν «καταιγίδα» το κείμενο των καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, υποστηρίζοντας πως «εγκλωβίζει» τόσο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. «Ολα δείχνουν πως πάμε σε ανένδοτο», εκτιμούσε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ», συμπληρώνοντας πως δεν είναι ακόμη διευκρινισμένες οι κινήσεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν πάντως υπάρξουν νέες επιβεβαιώσεις υποκλοπών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν μπορεί να αποκλειστεί να ζητηθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να αναληφθεί πρωτοβουλία προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων για κοινή δράση. Ανοιχτός δίαυλος με τα άλλα κόμματα, σε πιο χαμηλό επίπεδο, για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει. Ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσει να φέρει το θέμα στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Τονίζει μεταξύ άλλων τους κινδύνους που προκαλεί στη Δημοκρατία η παρεμπόδιση του έργου της Αρχής.

Επίθεση για άλλη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις και τον ρόλο ούτε της Δικαιοσύνης ούτε των ανεξάρτητων Αρχών. Δεν πολιτικοποιεί και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιεί τον ρόλο τους. Αλλοι είναι εκείνοι που πολιτικοποιούν τη λειτουργία, προσεγγίζοντας πολύ τελευταία τις ανεξάρτητες Αρχές. Οι ίδιοι που πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τις ανεξάρτητες Αρχές “μπούρδες” και ισχυρίζονταν δημοσίως ότι πρέπει να επανέλθουν σε πολιτικό έλεγχο. Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι προσεγγίζοντας, επαναλαμβάνω, στενότατα κάποιες ανεξάρτητες Αρχές προσπαθούν να μας πείσουν ότι κόπτονται για την ανεξαρτησία τους». Η πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν πως «θα ήταν καλό αντί για θορύβους να επιδιωχθεί ένας δίαυλος θεσμικής επικοινωνίας που νομίζω ότι πολλές φορές θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε ερωτηματικά και να λύσει προβλήματα».

«Ηχηρό καμπανάκι για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα», χαρακτήρισε την παρέμβαση των συνταγματολόγων το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT