Ανάχωμα στην τουρκική διείσδυση στην Αφρική

Ανάχωμα στην τουρκική διείσδυση στην Αφρική

Την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική, με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με κράτη όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκαμπόν και η Γκάνα, ολοκλήρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική, με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με κράτη όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκαμπόν και η Γκάνα, ολοκλήρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι επαφές του κ. Δένδια στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς οι χώρες αυτές έχουν κοινή αντίληψη σχετικά με όσα προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Η περιοδεία Δένδια αποτελεί και τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας αντιρρόπησης της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στην Αφρική. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε αυτές τις ημέρες σε πέντε αφρικανικές χώρες.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αφρική έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς ο Economist αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην ήπειρο έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια (από 12 σε 43), το τουρκικό εμπόριο με την ήπειρο έχει φθάσει σχεδόν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα 11 από αυτά να αφορούν συναλλαγές με υποσαχάριες χώρες.

Η Τουρκία, όμως, έχει ξεκινήσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιεί αυτή τη σημαντική «ήπια δύναμη» που έχει εξασφαλίσει με τις παραπάνω κινήσεις και να τη μετατρέπει σε «σκληρή». Από το Σαχέλ έως τη Σομαλία, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και αμυντικός εξοπλισμός γίνονται ολοένα και πιο συχνό στοιχείο των πεδίων μαχών της αφρικανικής ηπείρου. Ενδεικτικά, στη Σομαλία ο τουρκικός στρατός διατηρεί στρατιωτική βάση και κέντρο εκπαίδευσης.

Ισως ο πιο σημαντικός εταίρος της Τουρκίας στην περιοχή είναι ο Νίγηρας, που έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της μάχης κατά των ισλαμιστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Σαχέλ μετά το πραξικόπημα στο Mαλί. Ο Νίγηρας, ένας από τους νότιους γείτονες της Λιβύης, έχει ήδη αγοράσει σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία, κυρίως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αλλά έχει παραγγείλει και 12 τουρκικά εκπαιδευτικά αεροπλάνα Hurkus. Τα αμυντικά συστήματα που έχει αναπτύξει η Τουρκία είναι πολύ δημοφιλή στην ήπειρο, καθώς είναι πολύ πιο οικονομικά από τον δυτικό ανταγωνισμό και επίσης δεν συνοδεύονται από τις ίδιες δικλίδες και συνθήκες όσον αφορά τη χρήση τους (κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT