Ενισχύεται το σενάριο για «παράλληλες» εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία στις 14 Μαΐου ή στις 21 του ίδιου μήνα. Εάν οι κάλπες της απλής αναλογικής στην Ελλάδα «στηθούν» στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 ή τις 21 Μαΐου.
Στη γειτονική χώρα όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι πρώτες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος «φωτογράφισε» στις δηλώσεις του την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν τον λόγο”». Παρόμοια δήλωση έκανε και ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο ανέφερε πως «φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες πως οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο και οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά. Όπως έγραφε, άλλωστε, η «Καθημερινή της Κυριακής», το επικρατέστερο σενάριο είναι στις 3 ή 10 Μαρτίου να διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου και η δεύτερη, με τον νέο εκλογικό νόμο, στις 14 ή στις 21 Μαΐου.
Σημειώνεται πως εάν στις 14 Μαΐου διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, το πιθανότερο είναι να μην αναδειχθεί νικητής, καθώς απαιτείται το 50% συν ένα των ψήφων. Ετσι η χώρα θα οδεύσει σε επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα αργότερα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει στο μεσοδιάστημα στα ηνία τις χώρας. Αυτές οι επτά ημέρες, λοιπόν, ενδέχεται να αποδειχθούν «επικίνδυνες», υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να προβεί σε κάποια «επιθετική» κίνηση στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά του.
Εν τω μεταξύ, την ενόχληση της Αγκυρας για την παραχώρηση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για ανισορροπία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, «φωτογραφίζοντας» τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, τον κατηγόρησε πως είναι η αιτία των εμποδίων που μπαίνουν στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Σε Ελλάδα και Τουρκία, στις 14 Μαΐου – Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν «φωτογράφισε» την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού τόνισε πως η Αγκυρα δεν θέλει να αγοράσει κανένα στρατιωτικό προϊόν από καμία χώρα «με τρόπο που θα είναι δεμένα τα χέρια μας», εξέφρασε τη διαφωνία του στην πώληση μαχητικών 5ης γενιάς στην Αθήνα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα είναι μια είδηση που διαβάζουμε κι εμείς στα ΜΜΕ. Αλλά γενικά λέμε το εξής στις ΗΠΑ: Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας έχει αρχίσει να χαλάει. Ενας σύμμαχος όπως η Αμερική πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες».
Eν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως «η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να εκδώσουν στην Τουρκία 130 “τρομοκράτες”, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι εφικτή η έγκριση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ από το Κοινοβούλιό μας».
Τέλος, στην Ελληνική Ακτοφυλακή και στον Frontex επιτέθηκε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Frontex συνεχίζεται. Και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπους που σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, με τρόπο που τους θέτει σε κίνδυνο θανάτου. Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Ε.Ε.».