Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Αποστάσεις από χειρισμούς Ράμμου

Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Αποστάσεις από χειρισμούς Ράμμου

Τι αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Επικαλούμενη διατάξεις του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Ολομέλεια του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής διαπιστώνει ότι ήταν λανθασμένη η υποστηριχθείσα από σύσσωμη την αντιπολίτευση επιλογή του κ. Χρ. Ράμμου να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε απόρρητη συνεδρίασή της προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για θέματα της αρμοδιότητας της Αρχής.

«Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίησή τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής», αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο, όπως επισημαίνεται σε επιστολή του κ. Κ. Μαυρία, ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Συμβουλίου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι πληροφόρηση, βάσει του σχετικού νόμου, από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ προβλέπεται να γίνεται «ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνης επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών».

Τι αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών.

Παραλλήλως, προστίθεται ότι τις κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν δικαίωμα να συγκαλέσουν σε συνεδρίαση, ο πρόεδρός τους, ο πρόεδρος της Βουλής, η κυβέρνηση, ή τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών τους. «Ουδείς άλλος έχει, επομένως, αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική)», υπογραμμίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Επιπροσθέτως, επισημαίνεται πως ήταν επίσης λάθος η εκ μέρους του κ. Ράμμου υπόδειξη «περί κοινοποιήσεως εγγράφου στα μέλη της Επιτροπής», υπενθυμίζεται ότι ουδείς «εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως» και προστίθεται ότι «οι αναφορές παραδίδονται στον πρόεδρο» της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT