«Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου»: Παρεμβάσεις με αιχμές

«Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου»: Παρεμβάσεις με αιχμές

Τι είπαν στην εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου» οι κ.κ. Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Καμτσίδου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ανέδειξε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του στην εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα και τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα αποτελέσματα των ελέγχων της Αρχής είναι «ρητή και προσωπική αρμοδιότητα, η παράλειψη άσκησης της οποίας θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος». Μάλιστα, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, υπογράμμισε ότι ήταν ο ίδιος που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και πρότεινε την επιλογή του για την ανεξάρτητη αρχή. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, ο κ. Βενιζέλος έθεσε σειρά ερωτημάτων, ενώ άφησε αιχμές για ανεπάρκεια όλων των ενεργειών που μέχρι τώρα έχουν γίνει και επισήμανε: «Το ζήτημα της ηγεσίας των Ε.Δ., του κύρους και του απορρήτου των επικοινωνιών της, που είναι ουσιαστικά στρατιωτικές επικοινωνίες, απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη και τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να ενημερώσει άμεσα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ Νίκος Αλιβιζάτος διαφώνησε με την εκτίμηση του καθηγητή του Παντείου Ξενοφώντα Κοντιάδη πως η χώρα διολισθαίνει προς την ορμπανοποίηση και υπογράμμισε ότι, παρά τις όποιες αδυναμίες, η χώρα μας σταθερά ανήκει στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, δεν είναι «καχεκτική δημοκρατία» όπως είπε. Εντόπισε, ωστόσο, αδυναμίες στη διαδικασία λογοδοσίας στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσματικών θεσμικών αντίβαρων.

Στην τοποθέτησή της με αφορμή ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από το κοινό της εκδήλωσης, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου σημείωσε ότι η απλή παραβίαση διαφοροποιείται από την κατάλυση του Συντάγματος. Εθεσε, ωστόσο, το ερώτημα εάν όταν συσσωρεύονται επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις, αυτό επηρεάζει τον χαρακτήρα, τη φύση, την ποιότητα, τη φυσιογνωμία του πολιτεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT