Χαρτογράφηση και στρατολόγηση για το ΠΑΣΟΚ

Χαρτογράφηση και στρατολόγηση για το ΠΑΣΟΚ

Να «διαβάσει» την εκλογική βάση του και να επιλέξει τα σωστά πρόσωπα επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίμονες εισηγήσεις να διευρύνει το επιτελείο των συνεργατών του και ιδιαίτερα την ομάδα που θα «τρέξει» την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ δέχεται ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγες οι φωνές που εκφράζουν προβληματισμό για καθυστερήσεις σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει εδώ και καιρό. Υπήρξε μια επί της αρχής συμφωνία, αλλά ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αναγκαίων βημάτων δεν είναι αρκετά ταχύς. Οπως μάλιστα επισημαίνεται σχετικά, ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι πλέον πολύς, επί της ουσίας μιλάμε για ένα διάστημα δύο μηνών, με δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα μπει ο Απρίλιος, κάθε Κυριακή μπορεί να θεωρηθεί υποψήφια για να στηθούν οι κάλπες.

Η εικόνα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων μπαίνει στο μικροσκόπιο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων το κόμμα εμφανίζει υποχώρηση σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωνε μερικούς μήνες πριν. Φαίνεται αυτή τη στιγμή να κινείται γύρω στο 10%. Θεωρείται κρίσιμο αυτό το ποσοστό να διατηρηθεί, να μην υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση. Οι αισιόδοξες φωνές στη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδουν την υποχώρηση στα απόνερα της υπόθεσης Καϊλή και εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να διορθωθεί η ζημιά που έγινε. Για μια κατηγορία στελεχών, μάλιστα, το εξαιρετικά τοξικό κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θεωρείται «παράθυρο ευκαιρίας» για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δυναμική του. Η ανάγνωση που κάνουν είναι ότι οι πολίτες δεν γοητεύονται από τον τοξικό λόγο και αποζητούν την ψύχραιμη πολιτική τοποθέτηση και ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από ένα κατανοητό και πειστικό πρόγραμμα. Κάτι που θεωρούν ότι το κόμμα τους διαθέτει.

Οι πιο συγκρατημένες φωνές πιστεύουν ότι το 10% είναι λίγο-πολύ μια δημοσκοπική οροφή, που μπορεί με αναγωγή στους αναποφάσιστους και την αδιευκρίνιστη ψήφο να φτάσει μέχρι το 12%, με τις πιθανότητες για κάτι παραπάνω να είναι μάλλον μικρές.

Ηχηρές επιστροφές παλαιμάχων, αλλά και νέοι στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Εχει ενδιαφέρον η «χαρτογράφηση» των επιμέρους ομαδοποιήσεων των δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει για λογαριασμό του κόμματος, καταγράφονται τρεις τάσεις: η μεγαλύτερη αριθμητικά, που μέχρι πρόσφατα ήταν απόλυτα κυρίαρχη, εμφανίζεται να προτιμά συμπόρευση με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε με αύξηση εκείνων που εμφανίζονται να προτιμούν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος του κόμματος, αυτό εξηγείται εύκολα γιατί ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων που καταγράφεται την τελευταία περίοδο αφορά κυρίως δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η ανάλογη εσωτερική τάση στο κόμμα. Η τρίτη τάση είναι εκείνη η μερίδα ψηφοφόρων που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει μόνο του να πορευθεί και να μην μπει σε διαδικασίες συμπόρευσης και συνεργασιών. Οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος θα πρέπει, εκτός όλων των άλλων, να ισορροπήσουν και με βάση αυτές τις καταγεγραμμένες επιθυμίες της εκλογικής βάσης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, είναι εμφανής η επιδίωξη του Νίκου Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει την όξυνση του πολιτικού κλίματος και τη σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσεται αυτή την περίοδο, προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την αυτόνομη πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Γι’ αυτό και η «γραμμή» που έχει δοθεί προς όλα τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους είναι να ασκούν διμέτωπη κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξίσου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το κομβικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να αντέξει την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Τι σημαίνει αυτό; Να εξασφαλίσει ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τις εκλογές του 2019, που θα επιβεβαιώνει ότι το κόμμα έχει κατοχυρώσει τον χώρο του. Και από εκεί και μετά, το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το οποίο εν πολλοίς θα κριθεί από τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αν η πρώτη κάλπη κλείσει με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων ή μικρότερη, τότε ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ότι το κόμμα τους θα υποστεί αφόρητη πίεση στη δεύτερη. Αν όμως η διαφορά είναι μεγαλύτερη των έξι μονάδων, τότε είναι πιθανό τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να ενισχυθούν στη δεύτερη κάλπη, να υπάρξει μια αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παρουσιάζονται τα ψηφοδέλτια του κόμματος και η εκδήλωση θα συνδυαστεί με ανοιχτή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Στα ονόματα που εντάσσονται στα ψηφοδέλτια συμπεριλαμβάνεται ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης, που προορίζεται για το Επικρατείας. Οι νυν βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις περιφέρειές τους. Ενα από τα πιο ισχυρά ψηφοδέλτια έχει συγκροτηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου θα είναι υποψήφιοι ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς. Στο Ρέθυμνο κατεβαίνει ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής. Ο Γιώργος Πεταλωτής επιστρέφει στη Ροδόπη, την παλιά εκλογική περιφέρειά του, ενώ θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Κοζάνη ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Στα Ιωάννινα, ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ Κωνσταντίνος Γάτσιος. Στη Λάρισα θα είναι υποψήφιος ο Ακης Νασιώκας, γιος του πρώην βουλευτή Εκτορα Νασιώκα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT