Ποντάρει σε βουβό κύμα και (νέο) φλερτ με το ΠΑΣΟΚ

Ποντάρει σε βουβό κύμα και (νέο) φλερτ με το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις υποκλοπές, ελπίζοντας σε «προοδευτική» σύγκλιση

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει κάποιο κρυφό, μη αφυπνισμένο πολιτικό ρεύμα στο παρά πέντε των εκλογών που ανησυχεί για τη λειτουργία των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων, ο μόνος τρόπος να ταρακουνηθεί ήταν η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισαν στην Κουμουνδούρου να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία έχει άμεση σχέση με το πώς σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους μέχρι τις εκλογές. Νάσος Ηλιόπουλος, Πόπη Τσαπανίδου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Νίκος Μπίστης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Παππάς, Νίκος Ανδριόπουλος, Μπάμπης Παπαδάκης, Θανάσης Καρτερός, Μιχάλης Καλογήρου και Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν οι «13» του «μυστικού» μεσημεριανού καφέ της προηγούμενης Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που πήραν τις τελικές αποφάσεις. Οι δύο τελευταίοι, λόγω των νομικών γνώσεών τους, φέρεται να είχαν το γενικό πρόσταγμα από τον Αλέξη Τσίπρα για όλες τις κινήσεις, ακόμη και για όσες προηγήθηκαν του τριημέρου της Βουλής.

Κανείς δεν αμφέβαλλε πως η πλειοψηφία θα προχωρήσει σε αντιπερισπασμό αναπτύσσοντας όλη την ατζέντα που «πληγώνει» το κόμμα. Συμφώνησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον θεσμικό ρόλο του πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας πληρώνοντας το τίμημα της εικόνας της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και γι’ αυτό, όμως, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτίμησαν πως οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης θα είναι αναπόφευκτοι, ανεξαρτήτως των 156 «όχι» που θα γράψει το κοντέρ.

Ακούστηκε στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πως η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να απευθυνθεί προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι γενικά προς την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω απομόνωσής του. Είναι κάτι, ωστόσο, που δεν έχει ξαναγίνει. Το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο ήταν προαποφασισμένο εδώ και καιρό πως θα χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που η ΑΔΑΕ, με τον συνταγματικό ρόλο της, έβαζε τη σφραγίδα της στις παρακολουθήσεις των έξι αξιωματούχων.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε χωρίς απώλειες για την κυβερνώσα παράταξη. Τίποτα δεν τελείωσε, λένε οι επιτελείς στην Κουμουνδούρου. Η υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ κατ’ εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου θα ανοίξει συνολικότερα στην κοινωνία. Εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πειστικός στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να μην απαντάει σε τίποτα. Συζητήσεις σαν αυτές που πραγματοποιεί η «Πρωτοβουλία ώρα μηδέν» με διακεκριμένους συνταγματολόγους, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ή η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου θα αξιοποιηθούν στο έπακρον, ενώ θα οργανωθούν δυναμικές κινήσεις υπενθύμισης των πρακτικών της πλειοψηφίας. Θα ακολουθήσουν άλλωστε μεγάλες συγκεντρώσεις, με πρώτο σταθμό το Περιστέρι την Τετάρτη.

Στελέχη της Κουμουνδούρου επικαλούνταν τις ομιλίες Καστανίδη και Καμίνη ως ενδεικτικές της εγγύτητας με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ξαναδώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρήσει να διαμορφώσει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως πήγε να κάνει με τις θεματικές συνεντεύξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πληρώσει ακριβά αυτό, αφού βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κυνηγάει δημοσκοπικά τη Ν.Δ. από το 2016, όταν ήταν ακόμα στην εξουσία. Οι παρακολουθήσεις θα συνδεθούν με το κορυφαίο θέμα της οικονομίας που έχει να κάνει με την ποιότητα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο οι ανατιμήσεις στην αγορά και η αισχροκέρδεια που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, όπως υποστηρίζουν, δεν θα φύγουν από το προσκήνιο. Αντιθέτως, θα αναδειχθεί πως οι παρακολουθήσεις είναι το εργαλείο καταναγκασμού του εκλογικού σώματος και του συστήματος για την εφαρμογή των πολιτικών της ακρίβειας. Το ζήτημα των υποκλοπών θα χρησιμοποιηθεί επίσης και ως μέτωπο που ακυρώνει τη συμμαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μεσαία στρώματα στο πεδίο της θεσμικότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει σαφές από την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή με τους πολύ οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργού πως ηγείται της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και του νέου μπλοκ που θα κατέβει στις εκλογές με «σημαία» την προστασία του Κράτους Δικαίου. Μετριοπαθείς κεντρώοι ψηφοφόροι καλούνται να αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία και να επιστρέψουν στη βάση τους. Ακόμα και αν κάποιοι γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή.

Στο Μαξίμου, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πειστεί πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν «πουλάει». Εκτιμούν πως από εδώ και πέρα θα αιφνιδιαστούν. Τον Κωστή Χατζηδάκη θα τον μετατρέψουν σε «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, αλλά και όσα κορυφαία στελέχη φέρονται πως τέθηκαν υπό παρακολούθηση και δεν κίνησαν καμία διαδικασία, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί με το κινητό τους τηλέφωνο. Στον υπουργό Εργασίας επιτέθηκαν με την ίδια σκληρότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ακόμη μία επιβεβαίωση πως το χάσμα της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αγεφύρωτο.

Νέο προσκλητήριο

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως πλέον έχουν ακόμη ένα λόγο να κάνουν το επόμενο διάστημα ένα κάλεσμα των προοδευτικών δυνάμεων για συμπόρευση. Και φέρνουν ως παράδειγμα τις ομιλίες του Χάρη Καστανίδη και του Γιώργου Καμίνη στη Βουλή για τον τρόπο που τοποθετήθηκαν και υπερασπίστηκαν τον θεσμικό ρόλο της ΑΔΑΕ. Το νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Ολομέλειας ήταν ξεκάθαρο, τονίζοντας πως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής στα κυβερνητικά έδρανα θα πρέπει να κάθονται προοδευτικές δυνάμεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT