Έκθεση Economist: Ανοδος 9 θέσεων για την Ελλάδα στον «δείκτη Δημοκρατίας»

Έκθεση Economist: Ανοδος 9 θέσεων για την Ελλάδα στον «δείκτη Δημοκρατίας»

Εννέα θέσεις ανέβηκε από το 2021 στο 2022 η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Τμήματος Ερευνών του περιοδικού Economist (Economist Intelligence Unit) με βάση τον «δείκτη Δημοκρατίας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία η ποιότητα της Δημοκρατίας ανέκαμψε μέσα στο 2022 έπειτα από μια δεκαετία κάμψης λόγω των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης – κι αυτό παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει εσχάτως λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Αυτό είναι το συμπέρασμα για την Ελλάδα από την ετήσια έκθεση του Τμήματος Ερευνών του περιοδικού Economist (Economist Intelligence Unit) με βάση τον «δείκτη Δημοκρατίας». Στην έκθεση αυτή τα κράτη χωρίζονται παραδοσιακά σε τέσσερις κατηγορίες, στις πλήρεις δημοκρατίες, στις ελαττωματικές, στα υβριδικά καθεστώτα και στα αυταρχικά καθεστώτα. Η Ελλάδα παραμένει στις «ελαττωματικές δημοκρατίες», αλλά η βαθμολογία μας για το 2022 ανέβηκε στο 7,97 (με άριστα το 10) από 7,56 το 2021.

Είναι η καλύτερη επίδοση από το 2010 όταν αποσπάσαμε 7,92, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αναβάθμιση σε «πλήρη δημοκρατία». Από το 2021 στο 2022 ανεβήκαμε εννέα θέσεις και καταλαμβάνουμε την επίζηλη 25η θέση στον κόσμο (και 15η στη Δυτική Ευρώπη), ενώ είμαστε ήδη σε καλή παρέα αφού έχουμε καλύτερη επίδοση από την Πορτογαλία (7,95), την Ιταλία (7,69) και την Κύπρο (7,38), ενώ απέχουμε μια ανάσα από τη Γαλλία (8,07) και τη Μεγάλη Βρετανία (8,28). Με λίγη προσπάθεια θα ανακτήσουμε το status που είχαμε το 2006, όταν με 8,13 είχαμε κατορθώσει να προπορευτούμε ακόμα και από τη Μεγάλη Βρετανία που είχε 8,08. Πλήρεις δημοκρατίες η Γερμανία (8,8), η Δανία (9,28) και η Σουηδία (9,39). Στον αντίποδα βρίσκεται η φίλη Τουρκία η οποία δεν κατόρθωσε να αποσπάσει ούτε το «δημοκρατικό 5» (4,35).

Επειτα από μία δεκαετία κάμψης λόγω οικονομικής κρίσης – Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση του Τμήματος Ερευνών του περιο- δικού Economist.

Οι βαθμολογίες δομούνται με βάση τις επιδόσεις σε σαφείς κατηγορίες. Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού λόγω της προσπάθειας των κρατικών αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή, ιδίως μέσα από τη διευκόλυνση της ψήφου της διασποράς. Μια άλλη κατηγορία είναι η λειτουργία της κυβέρνησης και σε αυτό το πεδίο σαφώς «μέτρησε» η άρση της ενισχυμένης εποπτείας που αποτυπώνει την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Υπολογίστηκε επίσης στα θετικά η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας που οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο κράτος (μετά το ναδίρ των ετών της οικονομικής κρίσης) και στην επιστροφή του τουρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ. Σε όλα αυτά προστίθεται η επιτυχής διοργάνωση του εμβολιασμού, η ταχύτερη από άλλες χώρες άρση των περιορισμών στις ατομικές ελευθερίες μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπάρχουν βεβαίως και οι αρνητικές όψεις, και αυτές έχουν σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Oπως σημειώνεται στην έρευνα, στην Ελλάδα, δίπλα στην ελευθερία της έκφρασης, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι «οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες». Η χώρα μας κατηγορείται ότι διακρίνεται από «σημαντική λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, επίσης, στην υπόθεση των υποκλοπών. Παρ’ όλα αυτά η πρόοδος που είχε έως τότε σημειωθεί δεν αντισταθμίστηκε, αλλά αντίθετα ήταν αρκετή για να μας εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή πρόοδο σε σχέση με το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT