Εκλογές – Περιφέρεια Α΄ Πειραιώς: Στόχος της Ν.Δ., η διατήρηση της κυριαρχίας

Εκλογές – Περιφέρεια Α΄ Πειραιώς: Στόχος της Ν.Δ., η διατήρηση της κυριαρχίας

Το 2019 είχε κερδίσει τις 5 από τις 6 έδρες. Νέο πρόσωπο για τους «γαλάζιους» η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ για τελευταία φορά θα είναι υποψήφιος ο κ. Θ. Δρίτσας

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές του 2019, στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Πειραιώς σημειώθηκε μια εντυπωσιακή ανατροπή: η Ν.Δ. κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό της περισσότερο από 14 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και να κερδίσει τις πέντε από τις συνολικά έξι έδρες της περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε το 43,73% των ψήφων έναντι 29,45% τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 είχε κερδίσει 4 έδρες με ποσοστό 33,63%, το 2019 περιορίστηκε στη μία έδρα, έχοντας συγκεντρώσει το 29,72% των ψήφων. Τα δύο μεγάλα κόμματα κέρδισαν αθροιστικά όλες τις έδρες το 2019. Το 2015 την έκτη έδρα είχε κερδίσει η Χρυσή Αυγή.

Τα δεδομένα για τις προσεχείς εκλογές αλλάζουν, καθώς η Α΄ Πειραιώς, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, χάνει μία έδρα, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων και των κομμάτων.

Για τη Ν.Δ. η νέα υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, που αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα, είναι αυτή της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία εισέρχεται στον ανταγωνισμό για την ψήφο των πολιτών με καλές προοπτικές. Με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει, θεωρείται ότι βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Στις προηγούμενες εκλογές, με το κυβερνών κόμμα είχαν εκλεγεί σε αυτή την περιφέρεια οι Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια και Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Το βασικό ζητούμενο, που δεν φαίνεται να αποτελεί διακύβευμα, είναι να διατηρήσει το κόμμα την πρώτη θέση και από εκεί και μετά να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Θεωρείται, πάντως, εξαιρετικά απίθανο να διατηρήσει και τις πέντε έδρες που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο, με δεδομένη την αλλαγή στον εκλογικό χάρτη, θα σήμαινε ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα εκλέξει βουλευτή στην Α΄ Πειραιώς.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στις εκλογές του 2019 ο Θοδωρής Δρίτσας. Στις προσεχείς εκλογές θα είναι και πάλι υποψήφιος, για τελευταία φορά όπως έχει ειπωθεί, καθώς σχεδιάζει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Με σταθερή πολυετή παρουσία στον Πειραιά, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Δρίτσας θεωρείται ότι και πάλι θα είναι πρώτος σε σταυρούς από τους υποψηφίους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 10.618 ψήφους και ακολουθούσαν η Μαρία Ρεπούση με 6.210 ψήφους και ο Κώστας Δουζίνας με 5.375 ψήφους.

Το 2019 είχε κερδίσει τις 5 από τις 6 έδρες – Νέο πρόσωπο για τους «γαλάζιους» η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ για τελευταία φορά θα είναι υποψήφιος ο κ. Θ. Δρίτσας.

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για την Α΄ Πειραιώς, από τους οποίους στις προηγούμενες εκλογές είχαν συμμετάσχει οι Βασίλης Κατσαφάδος, Λάζαρος Αθανασιάδης και Κατίνα Βουρεξάκη-Ταμπουρατζή. Το νέο ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Ανδρέας Βροντάκης, Μάρα Κουκουδάκη, Δέσποινα Μπίστινα και Νίκος Σπανάκος. Από τη Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελαν να ελπίζουν σε μία έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ωστόσο αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα μετά τη μείωση των εδρών κατά μία.

Με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο στην Α΄ Πειραιώς εμφανίζεται και το ΚΚΕ. Στις προηγούμενες εκλογές, πρώτη σε ψήφους ήταν η Σεμίνα Διγενή, που πήρε 2.846 σταυρούς. Για τις επόμενες εκλογές ανακοινώθηκε ότι η κ. Διγενή, που θα είναι και πάλι υποψήφια με το ΚΚΕ, θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα Αθηνών. Στις επερχόμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για την Α΄ Πειραιώς θα είναι, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.

Το ΜέΡΑ25 είχε κατεβάσει ως υποψήφια στην Α΄ Πειραιώς στις εκλογές του 2019 τη σύζυγο του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου, η οποία ήρθε πρώτη σε ψήφους για τον συνδυασμό, λαμβάνοντας 1.236 σταυρούς. Ωστόσο, το κόμμα δεν κέρδισε έδρα. Ούτε η Χρυσή Αυγή κατάφερε να κρατήσει την έδρα που είχε πάρει στις εκλογές του 2015, αν και έλαβε στη συγκεκριμένη περιφέρεια ποσοστό 3,18%.

Στην Α΄ Πειραιώς στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT