Μητσοτάκης: «Ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας»

Μητσοτάκης: «Ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας»

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνδρομή προς την Τουρκία και μακροπρόθεσμα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμίζοντας τι είχε συμβεί το 1999 με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο CNN στην κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία πρόσφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Ελληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής, άρα πρέπει να δουλέψουμε μέσω διεθνών μεσολαβητών», ενώ στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό παράθυρο για ελληνική συνδρομή όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα: «Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας διαχειριζόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, θα βοηθήσουμε την Τουρκία και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η πρότασή μου θα είναι και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι κάθε βοήθεια προς τη Συρία πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην Τουρκία και στη Συρία σε συνέντευξή του στο CNN.

Υψηλοί τόνοι

Πρόβα εκλογών αποτέλεσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, με τον πρωθυπουργό να ξεδιπλώνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όλα τα κυβερνητικά «όπλα» και επιχειρήματα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα μεγάλο βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρεί από τις ψηφοφορίες της Βουλής έως τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση. «Είναι μια επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα, αλλά και εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η απόφασή σας σηματοδοτεί και μια πρόωρη αποδοχή ήττας ενόψει των εκλογών». Συνεχίζοντας τη σφοδρή κριτική στον κ. Τσίπρα ανέφερε πως εύχεται η απόφαση αυτή να είναι απλώς μια απεγνωσμένη κίνηση «και όχι ένα προοίμιο σε μια αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει «στον ρόλο σας και στη δημοκρατική ομαλότητα». Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στη διάταξη για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές που έρχεται σήμερα στη Βουλή, λέγοντας πως η ίδια τροπολογία σε διάφορες εκδοχές ισχύει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ κατά τη δευτερολογία του αναφέρθηκε και στις εκλογές που «θα γίνουν σε λίγους μήνες από σήμερα», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως επιλέγει «αυτή την ακραία πόλωση» για να διαχειριστεί καλύτερα την ήττα στις εκλογές. «Εχετε πάρει διαζύγιο με αυτόν που λέτε κεντρώο χώρο», κατέληξε.

Οσον αφορά τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προστίθεται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών», ενώ ακόμη συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας σε Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία για κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για υπηρετούντες και τις οικογένειές τους. Επίσης, καταργούνται οι μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012 για δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου και το ΝΙΜΤΣ θα δέχεται και εν ενεργεία ενστόλους τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT