Το πράσινο φως για την έγκριση του αιτήματος πώλησης F-35 στην Ελλάδα γνωστοποίησε ότι έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, στο πλαίσιο του 4ου Delphi Forum στην Ουάσιγκτον, που συνδιοργανώνεται από την «Κ», το Φόρουμ των Δελφών και το HALC. Ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση ως «θαυμαστής του ελληνικού λαού», αλλά διότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας και είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε σημαντικούς τομείς. Για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονές της, αλλά το ακριβώς αντίθετο». Και πρόσθεσε πως «όταν με μια χώρα έχουμε κοινές αξίες και υπάρχει επίσης ένα στρατηγικό συμφέρον, δεν έχω πρόβλημα να δώσω το πράσινο φως ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες». Και αφήνοντας σαφή αιχμή για την Τουρκία του κ. Ερντογάν και για τα μαχητικά F-16 σημείωσε ότι «όταν μια χώρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτό, τότε ναι, έχω πρόβλημα να συμφωνήσω σε μια τέτοιου είδους πώληση».
Ο κ. Μενέντεζ μίλησε για τις κινήσεις που επέτρεψαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας ότι έχει «απεριόριστες δυνατότητες».
«Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι έξυπνο;», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Και υπογράμμισε: «Μερικοί αναρωτιούνται αν είναι ορθό για την Ελλάδα να έχει αυτή τη σχέση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ. Λοιπόν, περιμένετε ένα λεπτό, θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι έξυπνο; Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνεις κάτι από αυτά. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει τελικά την Τουρκία». Ουσιαστικά η στενή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί ασπίδα που προσφέρει αποτρεπτική ισχύ για την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.
Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ
Εν τω μεταξύ, χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την απεμπλοκή της διαδικασίας για την προμήθεια των ισραηλινής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς SPIKE-NLOS, τα οποία προορίζονται για τη χρήση από τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό. Το πρόγραμμα καρκινοβατούσε για αρκετό καιρό, καθώς υφίσταντο σειρά προβλημάτων σχετικά με τον τρόπο υλοποίησής του. Με βάση όλα όσα ανακοινώθηκαν χθες από το ΚΥΣΕΑ, το πρόγραμμα των SPIKE-NLOS θα υλοποιηθεί με την υπογραφή συμβάσεων «στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». Ο ακριβής τρόπος συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι ακόμα διευκρινισμένος. Στο εξής είναι στοίχημα για την προώθηση της υλοποίησης του προγράμματος η πιθανή υπερπήδηση προβλημάτων απόδοσης του κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα όταν αυτός λειτουργεί σε προεκλογικούς ρυθμούς.