Νέα Δημοκρατία: Ισχυρό έρεισμα στο Κέντρο

Νέα Δημοκρατία: Ισχυρό έρεισμα στο Κέντρο

Οι πρώην «πράσινοι» Ελ. Φτακλάκη και Απ. Σπυρόπουλος συστρατεύονται με τη Ν.Δ.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο μετά τη μεταγραφή του Σπύρου Καρανικόλα στη Ν.Δ., το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε άλλα δύο στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με την ανακοίνωση της μεταγραφής τους να συνοδεύεται από φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο λόγος κατ’ αρχάς για τη διεθνολόγο Ελευθερία Φτακλάκη, που έχει διατελέσει αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πριν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ήταν τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής. Η κ. Φτακλάκη αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την ηγεσία του κόμματος για «καθεστωτικές νοοτροπίες και βυζαντινισμούς». Πλέον από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας θα διεκδικήσει τον σταυρό στα Δωδεκάνησα. Η ίδια, στην πρώτη της δήλωση ως στέλεχος της Ν.Δ., ανέφερε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να συναντηθούν δυνάμεις που πιστεύουν στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».

Αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις μεταγραφής στελεχών από το ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η έτερη μεταγραφή που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ήταν αυτή του Απόστολου Σπυρόπουλου, υιού του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ο κ. Σπυρόπουλος, αφού αποχώρησε προσφάτως από τη θέση του συντονιστή Τομέων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αιχμές για το κόμμα και την ηγεσία του, μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία και θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αρκαδία. Η Ν.Δ. ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα ανέφερε πως πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με «επαγγελματική διαδρομή ως στέλεχος επιχειρήσεων και πλούσια πολιτική δράση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ» που «αποφάσισε να συστρατευτεί στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για μια Ελλάδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, με ανάπτυξη, προοπτική για τους νέους και κοινωνικό μέρισμα για όλους».

Οι τρεις συνεχόμενες μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. αποτυπώνουν τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, που θέλει να δείξει πως ο ομφάλιος λώρος με τον χώρο του Κέντρου όχι μόνο δεν κόπηκε λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρός. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ανακοινώσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα είναι στην ίδια λογική: δηλαδή στελέχη μεσαίου βεληνεκούς που αποχώρησαν προσφάτως από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και συστρατεύονται με τη Νέα Δημοκρατία. Πολλοί πίσω από αυτή την τακτική βλέπουν επανάληψη των όσων είχαν γίνει με το Ποτάμι, που τελικά η Ν.Δ. απορρόφησε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. «Οσοι βλέπουν και συγκρίνουν τις δύο περιπτώσεις σφάλλουν», λέει έμπειρη κομματική πηγή, καθώς αφενός το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ποτάμι, αφετέρου η Ν.Δ. δεν θέλει να αφομοιώσει έναν άλλο χώρο, αλλά να στείλει σαφές σήμα πως συνομιλεί διαρκώς με τον κεντρώο χώρο. Δεδομένου μάλιστα ότι από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει αποχωρήσει αρκετός κόσμος το τελευταίο διάστημα, είναι πολύ πιθανόν οι μεταγραφές να συνεχιστούν έως τις εκλογές. Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν στην «Κ» πως τα περισσότερα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προσέγγισαν εκείνα το Μαξίμου, και όχι το αντίστροφο, δείχνοντας πως υπάρχει μια δυναμική τάση ενόψει των εκλογών.

Ισορροπία με το κόμμα

Η τάση μεταγραφών από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κομβική για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, αλλά πρέπει να έχει τη σωστή δοσολογία για να μη δημιουργήσει προβλήματα στο δεξιό ακροατήριο, το οποίο ούτως ή άλλως δυσανασχετεί «με την υπερβολική δόση ΠΑΣΟΚ» που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο Μαξίμου γνωρίζουν αυτή την ισορροπία, εξ ου και οι μεταγραφές θα γίνονται στοχευμένα και σε νομούς που κρίνεται σκόπιμο. Σε επόμενο δε χρόνο, και αφού υπάρξουν κάποιες ακόμη ανακοινώσεις προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει ο κύριος όγκος των ψηφοδελτίων που θα περιλαμβάνουν βεβαίως «γαλάζια» στελέχη, για να επανέλθει το εκκρεμές στη θέση του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT