E.E.: Στο επίκεντρο η οικονομία και το μεταναστευτικό

E.E.: Στο επίκεντρο η οικονομία και το μεταναστευτικό

Εως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις των «27» για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και –ειδικά– της διαχείρισης της μετανάστευσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Εως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις των «27» για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και –ειδικά– της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Μεταξύ των θεμάτων όπου υπήρξε ζωηρή συζήτηση ήταν αυτό της χρηματοδότησης φραχτών και άλλων υποδομών αποτροπής παράτυπων αφίξεων με κοινοτικά κονδύλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, αλλά ο αριθμός των κρατών-μελών που το ζητάει διαρκώς αυξάνεται.

Παρατεταμένες ήταν οι διαβουλεύσεις επίσης για το θέμα των λεγόμενων «δευτερευουσών ροών» – των μετακινήσεων αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ε.Ε. Τα συμπεράσματα εστίασαν στη φύλαξη των εσωτερικών συνόρων, στον περιορισμό των αφίξεων και στην αύξηση των επιστροφών, μεταξύ άλλων με την απειλή της μη χορήγησης θεωρήσεων σε τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται με την Ε.Ε. στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Υπήρξαν και ορισμένοι ηγέτες που ανέδειξαν την άλλη όψη του νομίσματος. Ο Ολαφ Σολτς τόνισε στη συζήτηση ότι η νόμιμη μετανάστευση είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. και ότι μια γενική προσέγγιση αποτροπής δεν είναι προς το συμφέρον της Ενωσης. Ο Ζαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας στους Financial Times μετά το τέλος της συνεδρίασης εξέφρασε τη λύπη του που ο διάλογος εστίασε μόνο στις αρνητικές πτυχές της μετανάστευσης.

Αρκετή ώρα αφιερώθηκε επίσης στη νέα στρατηγική για την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η πολιτική περαιτέρω απελευθέρωσης των κρατικών ενισχύσεων δέχθηκε κριτική τόσο από χώρες-υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς, όσο και από κράτη-μέλη που δεν έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για γενναιόδωρη στήριξη των επιχειρήσεών τους. Η ώρα της συζήτησης για νέα κοινή χρηματοδότηση γι’ αυτόν τον σκοπό «δεν έχει φθάσει ακόμα», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σχετικά με την παρουσία Ζελένσκι στη σύνοδο, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι παρουσίασε λίστες στα κράτη-μέλη με συγκεκριμένα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια. Οι Ουκρανοί είναι «δεξιοτέχνες» σε αυτό το θέμα, ανέφερε η ίδια πηγή. «Δείχνουν σχεδόν να γνωρίζουν καλύτερα τι διαθέτει η κάθε χώρα από την ίδια την ηγεσία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT