Κύπρος: Λεπτές ισορροπίες για τον Ν. Χριστοδουλίδη

Κύπρος: Λεπτές ισορροπίες για τον Ν. Χριστοδουλίδη

Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, καθιστώντας δύσκολη τη διαμόρφωση συμμαχιών εντός Βουλής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην Κύπρο που εξελέγη με τη στήριξη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και ο μόνος πρόεδρος που πλέον θα έχει να διαχειριστεί τα δύο μεγάλα κόμματα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και το ΑΚΕΛ, στην αντιπολίτευση. Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως πως τον καταλυτικό ρόλο για την εκλογή του έπαιξαν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, που συστρατεύθηκαν στον β΄ γύρο μαζί του, αλλά και οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος του είναι μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τη συμμετοχή 50% γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και νέων προσώπων που δεν έχουν υπηρετήσει προηγουμένως σε κάποιο αξίωμα. Στο υπουργικό του αναμένεται να αξιοποιήσει στελέχη από τα κόμματα που τον στήριξαν, αλλά κυρίως πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών. Επί του παρόντος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει στο υπουργικό του συμβούλιο, έστω κι αν η ονοματολογία στην Κύπρο έχει ενταθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Κύρια πρόκληση για τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα είναι οι συμμαχίες του εντός Βουλής. Το γεγονός ότι στηρίζεται από μια μικρή μειοψηφία κομμάτων εντός του κοινοβουλευτικού σώματος (16 βουλευτές από τους 56) ενισχύει την ανησυχία πως κάποια από τα νομοσχέδια θα περνούν με δυσκολία. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από την ένταση με την οποία ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ηδη το κόμμα της Δεξιάς έχει προκηρύξει εκλογικό συνέδριο. Αν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανεκλεγεί, τότε η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στο ζήτημα συνεννόησης και συνεργασίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αποκλείεται ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως «συναγερμικός», όπως δηλώνει ότι είναι, να ευνοήσει έναν υποψήφιο για την προεδρία με τον οποίο θα μπορεί να συνεννοηθεί. Πρόκληση βεβαίως για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι και η συνεννόηση με τα κόμματα που τον στηρίζουν, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές πολιτικές διαφωνίες είτε σε ζητήματα οικονομίας είτε στο Κυπριακό.

Στις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου θα είναι η διαμόρφωση συνθηκών για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, ζητώντας από την Ε.Ε. να αναλάβει ενεργότερο ρόλο ως διαμεσολαβητής, ενώ έμφαση θα δώσει και στο μεταναστευτικό, με πρώτη πράξη τη δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης. Ο ίδιος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ο προσανατολισμός της Κύπρου είναι δυτικός και έτσι θα μείνει, ενώ όσον αφορά τα ζητήματα οικονομίας έχει προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να πειραματιστεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT