Τσίπρας: Επίσκεψη στη Λευκωσία με συμβολισμούς

Τσίπρας: Επίσκεψη στη Λευκωσία με συμβολισμούς

Ιδιαίτερος ήταν ο συμβολισμός της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερος ήταν ο συμβολισμός της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επίσκεψή του επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία που έχει η Κύπρος για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Χριστοδουλίδη μπήκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εστιάζοντας στην επανεκκίνηση των συζητήσεων για το Κυπριακό και στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ελληνοτουρκικά και στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα.

Επανασχεδιασμός

Ο κ. Τσίπρας ήθελε να αναδείξει τη σημασία που έχει η Κύπρος για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κοινή πορεία που έχει χαράξει για περισσότερα από 15 χρόνια και με διαδοχικές κυβερνήσεις η Ελλάδα με την Κύπρο. Επισήμανε πως εν μέσω ενός ψυχρού πολέμου, αλλά και των λαθών των περασμένων ετών, οι δυο χώρες θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις: Στόχος, «μια στρατηγική που θα βάζει ως προτεραιότητα την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδίως από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους μας. Που θα βάζει ως προτεραιότητα τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σε σχέση με την Αγκυρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μια στρατηγική, που θα βάζει ως προτεραιότητα έναν διάλογο ύφεσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με απώτερο στόχο τη Χάγη. Που θα αξιοποιεί τη δυναμική αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε μετά τον τραγικό, αιματηρό σεισμό στην Τουρκία για να βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε μια νέα τροχιά. Οπως αυτήν για την οποία παλέψαμε ειδικά την περίοδο 2015-2016, πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υποψήφιο για την προεδρία και υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά και με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Μετά το τετ α τετ που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο: «Παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κερδίσει τελικά στις δεύτερες εκλογές, εντούτοις το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική έκπληξη που αποδεικνύει πρωτίστως ένα πράγμα. Οτι η κάλπη είναι αυτή που αποδεικνύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT