Συντροφικές μάχες για τον σταυρό

Σε ποιες περιφέρειες θα είναι σκληρός ο «εμφύλιος» των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στη Βουλή

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και τα social media θεωρούνται πλέον ο «βασιλιάς» του πολιτικού μάρκετινγκ, η επαφή με τον κόσμο παραμένει αναντικατάστατη. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόψει πολλές πίτες για τον νέο χρόνο, έχουν μοιράσει εκατοντάδες φυλλάδια σε κεντρικές αγορές, επισκέπτονται καφενεία, πραγματοποιούν ομιλίες και δίνουν το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Και πλέον δεν φοβούνται ότι θα «καούν» στο ζέσταμα, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένο πως σε λίγες ημέρες η Βουλή θα διαλυθεί με ορόσημο την 9η Απριλίου.

Με την ανακοίνωση του 75% των ψηφοδελτίων, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εμμέσως ένα σαφές μήνυμα στους νυν βουλευτές, αλλά και σε νέους και παλαιούς πολιτευτές. «Αν θέλετε να εκλεγείτε, πρέπει να τρέξετε, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές». Η συνύπαρξη κορυφαίων στελεχών και ηχηρών ονομάτων ακόμα και από τον καλλιτεχνικό χώρο κάνει ήδη πολύ μεγάλο τον ανταγωνισμό. Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς είναι φανερό πως ο τέως πρωθυπουργός έχει κρατήσει «τα καλύτερα για το τέλος». Στην Α΄ Αθηνών δεν έχουν ανακοινωθεί τρία ονόματα, στον βόρειο και στον δυτικό τομέα έξι, ενώ στον νότιο λείπουν επτά πρόσωπα για να συμπληρωθεί η λίστα. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης ακόμη οκτώ πολιτευτές θα δώσουν τη μάχη του σταυρού και στη Β΄ περιφέρεια της πόλης τέσσερις.

Οσοι κατέχουν μια έδρα στη Βουλή μπορεί να έχουν αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα να «τρέχουν» την προεκλογική καμπάνια τους, όμως δεν γνωρίζουν «τι τους ξημερώνει». Μια νέα υποψηφιότητα που θα συνοδευτεί από μερικές φωτογραφίες στο γραφείο του προέδρου κερδίζει από μόνη της πολλούς πόντους.

Ο βόρειος τομέας της Αθήνας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κορυφαίας εσωκομματικής σύγκρουσης. Το 2019 οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν πάρει το εισιτήριο για τη Βουλή. Η μετακόμιση του Πάνου Σκουρλέτη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, αλλά και του ηθοποιού Μάριου Αθανασίου αυξάνουν κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Για να «χωρέσουν» όλοι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την πρωτιά από τη Νέα Δημοκρατία, που στις προηγούμενες εκλογές, κερδίζοντας με 17 μονάδες διαφορά, είχε εκλέξει επτά βουλευτές. Επιπροσθέτως, η κερδισμένη μία έδρα από την απογραφή αναμένεται να πάει στο πρώτο κόμμα. Από την εξίσωση δεν πρέπει να βγει και η «μάχη» των τάσεων για τις νέες ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τσακαλώτος – Σκουρλέτης από την «Ομπρέλα» θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον «προεδρικό» Κώστα Ζαχαριάδη. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Α΄ Αθηνών. Ο νεοεισερχόμενος Νάσος Ηλιόπουλος, που έχει συστηθεί με το κοινό της πρωτεύουσας μέσω της υποψηφιότητας του για τον δήμο το 2019, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο θα «αναμετρηθούν» στις ψήφους με το ισχυρό δίδυμο Νίκου Βούτση – Νίκου Φίλη που εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα. Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να διεκδικήσει την πρωτιά, που ενδεχομένως με τη νέα απογραφή θα δώσει οκτώ εισιτήρια για τη Βουλή. «Είναι ντέρμπι», εκτιμούν στην Κουμουνδούρου. Στη μάχη θα ξαναμπεί και ο νυν βουλευτής Χριστόφορος Βερναρδάκης, η κόρη του Φώτη Κουβέλη, Μαρία Κουβέλη (είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στην παράταξη του Γιώργου Καμίνη), η Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι ηθοποιοί Μαρία Κανελλοπούλου, Αννα Ελεφάντη κ.ά.

Η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει επενδύσει στην προωθητική δύναμη που μπορεί να δώσει στο κόμμα ο ανταγωνισμός προσώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει κάποιο «κρυφό χαρτί» και για τον νότιο τομέα. Οι υποψήφιοι του κόμματος θα πρέπει να τρέξουν πολύ για να καλύψουν το 7% που τους χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να πάρουν τις εννέα θέσεις τους στη Βουλή. Δεν αποκλείεται κάποιος από τους Νίκο Παππά, Θεανώ Φωτίου, Γιάννη Μουζάλα, Γιάννη Μπαλάφα και Ραλλία Χρηστίδου να «εξοστρακιστεί» από τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Κυρίτση, Γιάννη Μαντζουράνη και Στέφανο Τζουμάκα.

Πάντα σε μια εκλογική μάχη ο «πρώτος των πρώτων» αποκτά άλλη δυναμική. Είτε για τη θέση που θα πάρει σε μια πιθανή κυβέρνηση, είτε για τη διαμόρφωση των ισορροπιών την επόμενη ημέρα σε περίπτωση ήττας. Το γεγονός πως η Εφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου βρέθηκαν μαζί στον δυτικό τομέα της Αθήνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τα σκήπτρα και το 2019, δεν είναι τυχαίο. Εκοψαν πρώτες το νήμα σε ψήφους στο συνέδριο, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί διεύρυνση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία σε μια περιοχή με έντονα λαϊκά στοιχεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», από τις 11 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τον Γιάννη Δραγασάκη να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο του δυτικού τομέα, προκειμένου να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Τέσσερις βουλευτές είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Εκτός από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Παναγιώτης Κουρουμπλής θα ξαναδώσουν τη μάχη του σταυρού. Οπως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που έχασε την έδρα. Παίζοντας και εδώ «βουλευτικές – μουσικές καρέκλες», με τη λίστα να μην έχει κλείσει, έξι κορυφαία στελέχη παλεύουν πιθανότατα για τέσσερις θέσεις. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα η προσθήκη δύο πανεπιστημιακών, του Γιάννη Μυλόπουλου και του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, «ζορίζουν» ήδη τους νυν βουλευτές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν στην πρωτιά περισσότερο από ποτέ. Στην περίπτωση, όμως, που δεν έρθει, θα δημιουργηθεί μια «μαγική εικόνα» σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που θα βγάλει τελικά το κόμμα στις δεύτερες εκλογές. Με τα ποσοστά του 2019, η κάλπη της απλής αναλογικής δίνει στον δεύτερο 103 έδρες, δηλαδή 17 παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως στα Χανιά, αν ξανακερδηθεί ο νομός, το κόμμα μπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Παύλου Πολάκη εκτίμησαν πως ο στόχος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας ήταν να «ψαλιδιστεί» η υποψηφιότητα του Γιώργου Σταθάκη από την πρώτη αναμέτρηση. Ο Μιχάλης Χαιρετάκης είναι γεγονός πως βρισκόταν το περασμένο Σάββατο στην αρχική λίστα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε το ψηφοδέλτιο να είναι δυνατό απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που έχει την Ντόρα Μπακογιάννη στη λίστα της. Ετσι, οι αρχικές σκέψεις ο Γιώργος Σταθάκης να μετακομίσει σε μια περιφέρεια της Αττικής δεν προχώρησαν. Το μετριοπαθές κεντροαριστερό κοινό που εκπροσωπεί και οι 11.650 σταυροί που πήρε το 2019 εκτιμήθηκαν πως είναι περισσότερο χρήσιμα από ποτέ. Ο Παύλος Πολάκης με την κίνησή του εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα και ουσιαστικά για περίπου δύο ώρες είχε μείνει για πρώτη φορά εκτός κόμματος. Αρκετοί θυμίζουν πως το κλίμα ήταν ήδη επιβαρυμένο από την πρόσφατη επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο είχε πει πως είναι «λίγος και δεν τραβάει», προκαλώντας μια αχρείαστη ένταση με το ΠΑΣΟΚ.

Αναλόγως του τελικού αποτελέσματος και της κυβέρνησης που θα προκύψει, οι ευρωεκλογές σε ένα χρόνο από τώρα αναμένεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν προταθεί στον Αλέξη Τσίπρα ως «εξαιρετικές περιπτώσεις», με βάση το προφίλ τους, για το ευρωψηφοδέλτιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT