ΣΥΡΙΖΑ: «Πάγος» στις εξελίξεις με Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάγος» στις εξελίξεις με Πολάκη

Στην Κουμουνδούρου κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα αποφύγει είτε τη διαγραφή είτε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το βαρύ πένθος από την τραγωδία στα Τέμπη, όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκαν. Η παρουσίαση του προγράμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, ενώ και οι συγκλήσεις των οργάνων για τον Παύλο Πολάκη θα πραγματοποιηθούν σε άλλη χρονική στιγμή. Στην πολιτική προεκλογική συζήτηση άλλωστε αναμένεται να μπουν και τα αίτια της σιδηροδρομικής εθνικής τραγωδίας, αλλά «όχι την ώρα του πένθους», όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου. Ενας εξαιρετικά δυσάρεστος λόγος έδωσε λίγο ακόμη χρόνο στον βουλευτή Χανίων να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις του πριν βρεθεί ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας.

Στη συνεδρίαση του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου της Τρίτης η σκληρή γραμμή που ακολουθήθηκε από τα στελέχη δείχνει πως η «κοινή περπατησιά» του βουλευτή Χανιών με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί. Η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια είναι δεδομένη, με πολλά στελέχη να θεωρούν πως αυτό είναι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή. Το γεγονός ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο δεν θα βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας αποτελεί το κόψιμο του «ομφάλιου λώρου» και της σχέσης που είχε δημιουργήσει με το κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Δύο προσεγγίσεις

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει με την κομματική ταυτότητα του κ. Πολάκη. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος όταν θα βρεθεί στο κορυφαίο όργανο για να δώσει εξηγήσεις. Είναι μια «δεύτερη ευκαιρία», χωρίς ωστόσο να έχει πολλές πιθανότητες να διαφοροποιηθεί το κλίμα. Είτε τη διαγραφή είτε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγει, λένε όσοι γνωρίζουν τη βαριά ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Κουμουνδούρου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει τον τελικό λόγο, με όλα τα στελέχη να γνωρίζουν πως η πρώτη «ποινή» ισούται με «κομματικό θάνατο», ωστόσο με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συμβιβαστική λύση αποτελεί η αφαίρεση της κομματικής ιδιότητας έως ένα χρόνο. Είναι μια δύσκολη ισορροπία και φάνηκε από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου πως θα «ζυγιστούν» οι επιδράσεις που μπορεί να έχουν στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το επιχείρημα της Ν.Δ.

Αρκετοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι εξελίξεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα με τον Παύλο Πολάκη θα αφαιρέσουν το βασικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ επικαλούνταν την «ομπρέλα προστασίας» που είχε ανοίξει αρκετές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον βουλευτή Χανίων προκειμένου να αποκλείσουν μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία. Τα στελέχη στο σύνολό τους θεωρούν πως η δυσαρέσκεια που εκφράζεται αυτή την περίοδο από κάποια μέλη της βάσης για την περιθωριοποίηση Πολάκη θα απορροφηθεί στον δρόμο προς τις κάλπες. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί στην Κουμουνδούρου είναι το timing για τη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε ο Παύλος Πολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT