Άγνωστο το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη

Άγνωστο το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη

Στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων σημειώνει πως η εν θερμώ αντίδραση της κοινής γνώμης σε τόσο ακραία γεγονότα συχνά διαφέρει από αυτό που αποτυπώνεται μεσομακροπρόθεσμα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύ πένθος σε ολόκληρη τη χώρα είναι η αναπόδραστη πραγματικότητα που επέβαλε η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών. Το κυρίαρχο κλίμα οδύνης θέτει σε κατάσταση προσωρινής παύσης και τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν από πλευράς πολιτικής δραστηριότητας. Ηδη, αμέσως μετά το δυστύχημα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ανεστάλησαν και το πολιτικό προσωπικό κινείται με βάση τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η βύθιση της χώρας σε συνθήκες εθνικού πένθους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οποιαδήποτε συζήτηση για πρωτοβουλίες και κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι αυτομάτως εκτός πλαισίου. Η κυρίαρχη το προηγούμενο διάστημα συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μπήκε στο περιθώριο και μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αντίστοιχα, στο σύνολό τους πολιτικές εκδηλώσεις, είτε κεντρικές είτε μεμονωμένων υποψηφίων, έχουν ανασταλεί, όπως και οι εμφανίσεις πολιτικών προσώπων στα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν σταματήσει τις μετρήσεις από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος και, όπως αναφέρεται σχετικά, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα τις επαναλάβουν, αν και κάποιες αναμένεται να το πράξουν από τη Δευτέρα.

Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ανάλογες συνθήκες είχαν επικρατήσει και έπειτα από μεγάλες καταστροφές στο παρελθόν. Οπως αναφέρει σχετικά στέλεχος εταιρείας μετρήσεων, δείχνει εντελώς άτοπο να γίνει αυτή τη στιγμή μέτρηση για οτιδήποτε, ακόμη και για το αποτύπωμα της τραγωδίας. «Δεν είναι εύκολο να συλλάβει κανείς και να αποδεχθεί αυτό που έγινε, είμαστε πολύ κοντά στο συμβάν και αφορά την απώλεια πολλών νέων ανθρώπων, κάτι που κάνει την τραγωδία χειρότερη και πολύ δύσκολο να σκεφθεί κάποιος και να την αξιολογήσει ψύχραιμα. Θα δούμε το αποτύπωμά της αφού περάσει λίγος χρόνος», υπογραμμίζει.

Οπως, μάλιστα, προσθέτει, η εμπειρία από το παρελθόν συνηγορεί με αυτή την εκτίμηση. «Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα συμβάντα, φαίνεται ότι η εν θερμώ αποτύπωση-αντίδραση της κοινής γνώμης σε τόσο ακραία γεγονότα τις περισσότερες φορές διαφέρει από αυτό που απομένει και αποτυπώνεται μεσο-μακροπρόθεσμα. Εχουμε παρατηρήσει ότι η αποτύπωση που έχουμε τον πρώτο μήνα δεν είναι αυτή που επικράτησε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Στάση αναμονής

Για τις εταιρείες μετρήσεων η στάση αναμονής για να περάσει το πρώτο κύμα σφοδρού πένθους είναι η εύλογη αντίδραση. «Δεν μπορείς όταν ένα τόσο συγκλονιστικό συμβάν κυριαρχεί και δεν αφήνει χώρο συζήτησης ή σκέψης για οτιδήποτε άλλο, να ζητάς να μάθεις πώς αισθάνονται οι πολίτες. Αυτό θα γίνει αργότερα, σε δεύτερο χρόνο, και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να πούμε πότε ακριβώς θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Είναι κάτι που και εμείς το αξιολογούμε και αναλόγως προχωρούμε», αναφέρεται. Το βέβαιο είναι ότι τόσο μεγάλης εμβέλειας καταστροφικά γεγονότα αφήνουν το αποτύπωμά τους. Ωστόσο, όπως σχολιάζει το στέλεχος της εταιρείας μετρήσεων, «δεν υπάρχει κανόνας στο πώς αυτό θα αποτυπωθεί από τους πολίτες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολύ κοντά σε γεγονότα έχουμε μια πιο αυστηρή αντιμετώπιση, η οποία στη συνέχεια γίνεται πιο ήπια. Εχουμε, όμως, δει και το αντίθετο. Αρχικά χαμηλών τόνων αντίδραση, η οποία σε βάθος χρόνου ενισχύεται και μεγεθύνεται. Δεν υπάρχει κανόνας για να εκτιμήσουμε πώς θα αποτυπωθεί ένα τόσο τραγικό γεγονός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT