Αυστηρή κριτική και προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή κριτική και προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σην Κουμουνδούρου εκτιμήθηκε πως η τοποθέτηση του Ν. Φίλη ότι «παιδιά δολοφονούνται στα τρένα» δεν ήταν στην κατεύθυνση που έχει δώσει το κόμμα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναστολή των δημόσιων κομματικών εκδηλώσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή των στελεχών του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Σχεδιασμού επισημάνθηκε πως προέχει ο σεβασμός στα θύματα και στις οικογένειές τους σε σχέση με την κριτική που ασκείται. Το σήμα έχει δοθεί κεντρικά από τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει επιλέξει να μην προχωρήσει σε κάποια δήλωση. Τη Δευτέρα είχε βρεθεί στην Αταλάντη στην κηδεία της Ελπίδας Χούπα και την Πέμπτη δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Καρδίτσα για το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο Βάιο Βλάχο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσωπικές σχέσεις με τους γονείς των δύο νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη διευρυμένη συνεδρίαση της Τρίτης, τα μέλη των οργάνων συμφώνησαν πως η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στη Βουλή δεν ήταν στην κατεύθυνση που έχει δώσει το κόμμα. Ο τομεάρχης Παιδείας, αναφερόμενος στην ανάρτηση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η «συγγνώμη πρέπει να εννοείται», συμπληρώνοντας πως «όταν χτυπάτε τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος, όταν τα δολοφονείτε στα τρένα μέσα, για ποια συγγνώμη μιλάτε;». Σε πιο ήπιους τόνους ο κ. Φίλης, μιλώντας την επόμενη ημέρα της έντασης με τη Νίκη Κεραμέως, πάλι στη Βουλή, δήλωσε πως «η πολιτική δεν είναι μόνο λογική: περιέχει και συναίσθημα. Σήμερα πενθούμε όπως πενθεί όλη η κοινωνία… Πένθος δεν σημαίνει ούτε σιωπή ούτε άλλοθι για συγκάλυψη».

Απαξίωση του ΟΣΕ

Σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει τις θετικές προτάσεις του για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα εστιάζοντας και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου τα τρένα να ξαναβρεθούν στις ράγες. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, τονίζει κορυφαίο στέλεχος στην «Κ». Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητεί επιτακτικά απαντήσεις από το Μαξίμου σε σχέση με την αποκάλυψη «ευθείας συναλλαγής», όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, της κυβέρνησης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εις βάρος του Δημοσίου και των συστημάτων ασφαλείας.

Τονίζουν χαρακτηριστικά πως «το 2020 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πραγματοποιήσει η ιταλική εταιρεία επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ και από την πλευρά του το Δημόσιο να αναλάβει την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας. Η σύμβαση αυτή δεν ήρθε ποτέ προς ψήφιση και στη συνέχεια άλλαξε το 2022. Στη νέα της μορφή η εταιρεία απαλλάχθηκε από επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. ευρώ».

Σε τρία ακόμη σημεία επικεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κριτική του σε σχέση με τις ευθύνες της κυβέρνησης: Οπως τονίζεται, δεν απαντά:

• «Στην αποκάλυψη πως μέχρι τον Ιούλιο του 2019 στον σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε κέντρο τηλεδιοίκησης. Σταμάτησε να λειτουργεί αφού δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ οι ζημιές που προκλήθηκαν από πυρκαγιά το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

• Γιατί απαξιώθηκε και σταμάτησε να λειτουργεί το 2020 το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, που ήλεγχε την πορεία όλων των συρμών πανελλαδικά.

• Ποιος και γιατί τοποθέτησε με παράνομη μετάταξη τον σταθμάρχη, ενώ πέντε μόλις μέρες μετά την έγκρισή της ο κ. Καραμανλής με υπουργική απόφασή του στις 30 Μαΐου του 2020 “νομιμοποίησε” τη μετάταξη και την παράκαμψη του ηλικιακού ορίου των 48 ετών που είχε θέσει ο ΟΣΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT