Νίκος Χριστοδουλίδης από Βρυξέλλες: Η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό

Νίκος Χριστοδουλίδης από Βρυξέλλες: Η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συναντήσεις, σήμερα, στις Βρυξέλλες, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Σαρλ Μισέλ και τη Ρομπέρτα Μέτσολα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή η διχοτόμηση ενός κράτους – μέλους δεν είναι μόνο κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό».

Η Ρ. Μέτσολα επισήμανε ότι «δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στην Κύπρο και στην κοινή μας φιλοδοξία να δούμε την επανένωση του νησιού σας υπό την αιγίδα του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ», συμπληρώνοντας ότι «η αλληλεγγύη της Κύπρου με την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο μήνα, συνιστά απόδειξη ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη».

«Ανυπομονώ να ακούσω από τον Πρόεδρο τις προτάσεις του για μια νέα ώθηση στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων… Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλους τους πιθανούς τρόπους… Θα θέσουμε όλους τους πόρους μας στη διάθεσή σας…», ανέφερε η κ. Μέτσολα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για «ισχυρό ενδιαφέρον» από την πλευρά της κ. Μέτσολα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα».

«Πραγματικά πιστεύω ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για να φέρει την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που σταμάτησαν το 2017», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει: «Χαίρομαι που συνάντησα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συζητήσαμε την πρότασή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου. Συζητήσαμε επίσης πώς να υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και να αντιμετωπίσουμε την παράκαμψη των κυρώσεών μας στη Ρωσία».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του στον Σαρλ Μισέλ και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι η Ε.Ε. να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT