Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να μετάσχει σε κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ. Θεωρεί ότι μια τέτοια συγκυβέρνηση θα κάνει πολιτική ζημιά στο ΠΑΣΟΚ – το οποίο είναι εύκολο να χαρακτηριστεί ως δεκανίκι της Δεξιάς από κάποιους αριστερούς ψηφοφόρους.
Γι’ αυτό λοιπόν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βάζει όρους και κόντρα όρους προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία – όρους οι οποίοι ουσιαστικά είναι ανέφικτοι να τηρηθούν και «καίνε» πριν την ώρα της μια τέτοια… ανίερη συμμαχία.
Οι τελευταίοι όροι που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης για να υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. είναι, πρώτον, να πάρει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεύτερον, η κυβέρνηση συνεργασίας να συγκροτηθεί (μόνον) μετά τις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής, και όχι μετά τις δεύτερες. Τρίτον, να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης – αλλά κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Μπερδευτήκατε; Πολύ λογικό. Κάθε τόσο, εξάλλου, ο Ν. Ανδρουλάκης θέτει διαφορετικούς όρους. Αλλά με πιο σκεπτικό, άραγε, μπορεί το δεύτερο κόμμα ή το τρίτο κόμμα να επιβάλει τον πρωθυπουργό της χώρας, αρνούμενο στον νικητή των εκλογών να διεκδικήσει το αξίωμα;
Κι αν, επί του πρακτέου, η Ν.Δ. δεν τηρήσει τους όρους Ανδρουλάκη; Προχωρήσει στις δεύτερες εκλογές ενισχυμένης αναλογικής, πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 35% και δεν βγάλει αυτοδυναμία; Τι θα κάνει τότε ο κ. Ανδρουλάκης; Δεν θα δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Ν.Δ., αφήνοντας τη χώρα ακυβέρνητη έως ότου βγει το αποτέλεσμα από τις τρίτες ή τις τέταρτες εκλογές;
Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των τρίτων εκλογών; Προφανώς μικρότερα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα χρεωθεί, επιπλέον, ότι άφησε τη χώρα μετέωρη καλοκαιριάτικα.
Δυστυχώς, όσους περισσότερους όρους βάζει στους ψηφοφόρους ο Ν. Ανδρουλάκης, τόσο περισσότερο δείχνει ότι μια συγκυβέρνηση σε ώρα ανάγκης είναι ανέφικτη. Και τόσο περισσότερο σπρώχνει μακριά από το ΠΑΣΟΚ τους ψηφοφόρους, οι οποίοι απεχθάνονται την αστάθεια και την ακυβερνησία.
Αν, λοιπόν, κάποιος ψηφοφόρος της Ν.Δ. σκεφτόταν να ψηφίσει στις πρώτες εκλογές ΠΑΣΟΚ για να περάσει ένα μήνυμα απογοήτευσης και δυσφορίας προς τη Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι τη δεύτερη Κυριακή θα υπάρξει κάποιος τρόπος να συνεργαστούν τα δύο κόμματα εφόσον δεν πετύχει την αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης, τώρα, μετά τους «όρους» Ανδρουλάκη, θα το ξανασκεφτεί δύο και τρεις φορές. Και, στο τέλος, -αν και αναποφάσιστος- θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσει Ν.Δ. από την πρώτη Κυριακή για να δώσει πρόκριμα στον Κυρ. Μητσοτάκη να πετύχει την πολυθρύλητη αυτοδυναμία. Για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη.
Ο Ν. Ανδρουλάκης θα έπρεπε, αντί να θέτει όρους, να ακολουθήσει την παρότρυνση Σημίτη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι «χρήσιμο» για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και να υπογραμμίζει με κάθε τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί, πάνω απ’ όλα και πάση θυσία, η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πράττοντας ό,τι περνάει από το χέρι του για να πετύχει κάτι τέτοιο.
Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία και χρειάζεται σταθερότητα για να γυρίσει στην κανονικότητα και να μην μπει πάλι σε περιπέτειες. Είναι, εξάλλου, μια στάση ευθύνης που τήρησε ψηφίζοντας μόνο του μνημόνια όταν η Ν.Δ. μιλούσε για Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνούσε την πλάτη του στην Ευρώπη. Μπορεί να πλήρωσε ακριβά την υπεύθυνότητά του στις εκλογές, αλλά η ουσία είναι ότι έσωσε τη χώρα από την καταστροφή.
Ο Ν. Ανδρουλάκης δείχνει ότι προτιμά την αυτοδυναμία Ν.Δ., ακόμη και με τη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να μην μπει στη συγκυβέρνηση. Προτιμά, δηλαδή, τη διακυβέρνηση της χώρας από μία αυτοδύναμη Ν.Δ. παρά τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., στην οποία ο ίδιος, εκ των πραγμάτων, θα έχει σημαίνοντα λόγο και θα επηρεάζει την ασκούμενη πολιτική.
Στην πολιτική υπάρχει ένα πολύ γνωστό αξίωμα: άλλα λένε τα κόμματα προεκλογικά και άλλα κάνουν μετά τις εκλογές. Κι ένα πολύ γνωστό ρητό: Αν δεν αντέχεις τη ζέστη, μείνε μακριά από την κουζίνα.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr