Εκλογές – Κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της απόφασης

Εκλογές – Κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της απόφασης

Δύο ήταν οι βασικές ημερομηνίες που είχαν κυκλωθεί εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διεξαγωγή των εκλογών: η 21η και η 28η Μαΐου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ήταν οι βασικές ημερομηνίες που είχαν κυκλωθεί εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διεξαγωγή των εκλογών: η 21η και η 28η Μαΐου. Οι εισηγήσεις για τις δύο αυτές ημερομηνίες ήταν ισχυρές σε όλες τις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου. Μάλιστα, κατά πληροφορίες της «Κ», η τελευταία που έλαβε χώρα με αντικείμενο την ημέρα των εκλογών έγινε το Σάββατο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι λίγοι συνεργάτες του έμειναν με την εντύπωση πως η 28η Μαΐου ήταν μια ανοιχτή επιλογή, καθώς ο πρωθυπουργός περισσότερο άκουγε παρά μιλούσε. Και όπως αποδείχθηκε, η επιλογή της ημερομηνίας ήταν αυστηρά προσωπική του απόφαση.

Η απόφαση για εκλογές την 21η Μαΐου ελήφθη για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, στις 10-11 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας η σύνοδος ηγετών του ΝΑΤΟ και η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό που θα έχει εκλεγεί. Εάν οι εκλογές γίνονταν 28 Μαΐου και οι επαναληπτικές στις 9 Ιουλίου χωρίς επίτευξη αυτοδυναμίας, τότε στην Ελλάδα θα είχαμε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και η χώρα θα έμενε χωρίς εκπροσώπηση στη σημαντική αυτή σύνοδο κορυφής. Αντιθέτως, με τις εκλογές στις 21 Μαΐου και τις επαναληπτικές στις 2 Ιουλίου, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, υπάρχει χρονικό περιθώριο για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο δεύτερος λόγος που αποφασίστηκε η 21η Μαΐου είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Η κυβέρνηση θέλει να τις προφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού και να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, καθώς εάν γίνονταν στις 28 Μαΐου οι διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έπεφταν εντός Πανελλαδικών. Κάτι που ο πρωθυπουργός δεν το ήθελε. Αξίζει να σημειωθεί πως με την πιθανότατη προκήρυξη δεύτερων εκλογών, θα πρέπει να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός και το χαρτοφυλάκιο του Παιδείας.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις για εκλογές στις 28 Μαΐου και επέλεξε να ανακοινώσει τον χρόνο των εκλογών στο υπουργικό συμβούλιο.

Επαφές με ΠτΔ και ΠτΒ

Οσον αφορά την ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που είθισται να γίνεται πριν από την ανακοίνωση των εκλογών, αυτή έγινε τηλεφωνικώς. Η κ. Σακελλαροπούλου βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Σερβία και ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για τις προθέσεις του να στηθούν κάλπες στις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετ α τετ θα γίνει μέσα στις γιορτές του Πάσχα και μετά θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής. Τότε θα μιλήσει επισήμως και με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, με τον οποίο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπάρξει άτυπη επαφή, κατά την οποία τον ενημέρωσε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προσωπική ήταν και η απόφαση να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών στο υπουργικό συμβούλιο, εκπέμποντας το μήνυμα πως η δουλειά συνεχίζεται μέχρι το τέλος. Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να ανακοινώσει τον χρόνο των εκλογών με τηλεοπτικό διάγγελμα, καθώς κατά τη διάρκεια της τετραετίας υπήρξαν πολλές στιγμές που ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με διάγγελμα για δυσάρεστα γεγονότα, όπως το lockdown, η υπόθεση των υποκλοπών τον Αύγουστο και, τελευταία, το δυστύχημα στα Τέμπη. Συνεπώς ήθελε η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών να είναι πιο «αποφορτισμένη» και να εντάσσεται στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, όπως είναι ένα υπουργικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT