Κυβέρνηση: Η πέμπτη πλήρης θητεία σε 50 χρόνια

Κυβέρνηση: Η πέμπτη πλήρης θητεία σε 50 χρόνια

Η σημερινή κυβέρνηση είναι, κατά τη σχεδόν μισού αιώνα περίοδο της Μεταπολίτευσης, μόλις η πέμπτη που εξαντλεί την τετραετούς διάρκειας συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή κυβέρνηση είναι, κατά τη σχεδόν μισού αιώνα περίοδο της Μεταπολίτευσης, μόλις η πέμπτη που εξαντλεί την τετραετούς διάρκειας συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία. Πρώτη φορά ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. 1977-1981. Οι επόμενες ήταν του ΠΑΣΟΚ, αρχικά δύο φορές με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου (1981-1985 και 1985-1989) και μία δεκαετία αργότερα επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη (2000-2004).

Κοντά στην τετραετία βρέθηκε και η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, με τη διαφορά –σε σχέση με τις προαναφερόμενες– ότι ήταν ένα μη μονοκομματικό κυβερνητικό σχήμα (προέκυψε από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Π. Καμμένου). Παρέμεινε μέσα από περιπέτειες και ανακατατάξεις έως τον Ιούλιο του 2019: Θα είχε καταρρεύσει τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, όταν εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Καμμένος δήλωσε πως το κόμμα του αποσύρεται από την κυβερνητική συνεργασία.

Ομως, βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από τον πρόεδρό τους και στήριξαν τον κ. Τσίπρα. Η μεγάλη πολιτική πίεση την οποία δημιούργησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς έδειχναν τάση πλήρους εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε σε κάλπες τον Ιούλιο του 2019, αναδεικνύοντας πρώτη και αυτοδύναμη τη Ν.Δ. υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς η κυβέρνηση Τσίπρα να εξαντλήσει την τετραετία.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν και κυβερνήσεις τριετούς ή και διετούς θητείας, ενώ έχουν καταγραφεί και εκλογικές αναμετρήσεις εντός της ίδιας χρονιάς εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

Από τη Μεταπολίτευση, μόνο η Ν.Δ. την περίοδο 1977-1981, ο Α. Παπανδρέου (1981-1985, 1985-1989) και ο Κ. Σημίτης (2000-2004) εξάντλησαν τα συνταγματικά όρια.

• Εκλογές εντός της ίδιας χρονιάς, σε κλίμα μεγάλης πολιτικής κρίσης, διεξήχθησαν το 1989 και πιο πρόσφατα το 2012 και το 2015.

• Τριετούς και διετούς διάρκειας μονοκομματικές κυβερνήσεις είχαμε διαδοχικά με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή (εκλογές 2004 και 2007).

• Στις κάλπες του 2009 αυτοδυναμία κέρδισε το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Ξεσπά οικονομική κρίση, έρχεται το πρώτο μνημόνιο και ο νικητής των εκλογών παραιτείται από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011. Τότε πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Λ. Παπαδήμος, με τις κάλπες πλέον να στήνονται λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2012.

• Επόμενη, τρικομματική (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), κυβέρνηση σχηματίζεται υπό την πρωθυπουργία Α. Σαμαρά, μετά δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ μετατρέπεται σε δικομματική μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τρία χρόνια αργότερα η χώρα οδηγείται και πάλι σε εκλογές, με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την τότε Βουλή.

• Οι κάλπες του Ιανουαρίου 2015 έφεραν για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ (ως πρώτο κόμμα) και ΑΝΕΛ σε συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας. Επειτα από την περιπετειώδη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο, η ψήφιση του οποίου συνοδεύτηκε από αποχώρηση σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, με γνωστή τη συνέχεια έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT