Εκλογές: Η συζήτηση για ντιμπέιτ αρχηγών και οι δυσκολίες

Εκλογές: Η συζήτηση για ντιμπέιτ αρχηγών και οι δυσκολίες

Το χρονικό από την πρώτη «σύγκρουση» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1990, των Α. Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκη και Χαρ. Φλωράκη, μέχρι την τελευταία τηλεμαχία τον Σεπτέμβριο του 2015

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογική παράδοση στη χώρα μας θέλει το δεύτερο στις δημοσκοπικές μετρήσεις κόμμα να είναι αυτό που ζητάει να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών και το κόμμα που προηγείται να αξιολογεί τα δεδομένα και τη συγκυρία και, αναλόγως, να ανταποκρίνεται ή όχι στο αίτημα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 ο Κώστας Καραμανλής είχε ζητήσει και δεύτερο ντιμπέιτ με τον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν από τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε προχθές το γάντι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσκαλώντας τον σε ντιμπέιτ. Από την Κουμουνδούρου σταθερά υποστηρίζουν σχετικό αίτημα εδώ και καιρό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος στις έρευνες της κοινής γνώμης. Αλλωστε, κατά κανόνα ο πολιτικός αρχηγός που βρίσκεται στην εξουσία καλείται να απαντήσει σε πιο πιεστικά ερωτήματα όσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Στη Ν.Δ. αποφεύγουν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», τουλάχιστον για την ώρα, και παραπέμπουν σε μια συζήτηση που τώρα αρχίζει και θα φανεί πώς θα εξελιχθεί. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ήδη δηλώνουν ότι δεν μπορεί να εγκλωβιστούν οι πολίτες στον περιοριστικό διάλογο ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων, ότι πρέπει να δοθεί σε μια τέτοια συζήτηση χώρος και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Για τα μικρότερα κόμματα, άλλωστε, η τηλεοπτική αναμέτρηση σε επίπεδο ηγεσίας, ιδιαίτερα με τους περιοριστικούς όρους που συνήθως γίνεται στην Ελλάδα και το «αποστειρωμένο» περιβάλλον που διαμορφώνεται, είναι μια καλή ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα μπροστά σε διευρυμένο ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση, επί της αρχής όλοι λένε «ναι» στην τηλεμαχία των αρχηγών, αλλά συχνά η συμφωνία ναυαγεί στις λεπτομέρειες.

Εχουμε, πάντως, να δούμε αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών από τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς στις εκλογές του 2019, οπότε και είχε συμφωνηθεί από τη διακομματική επιτροπή να γίνει ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, τελικά δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία και το σχέδιο ναυάγησε.

Ως πρώτο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών στη χώρα μας έχει καταγραφεί η συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Χαρίλαου Φλωράκη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1990, σε συζήτηση που συντόνισε ο Γιάννης Καψής. Αν και η διαδικασία, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προσομοίαζε περισσότερο με επιμέρους διαλέξεις πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ήταν κάτι νέο για τα πολιτικά ήθη.

Το 1996 «μονομάχησαν» τηλεοπτικά οι Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Εβερτ, στο πρώτο ντιμπέιτ που οργανώθηκε σε χώρο τηλεοπτικού στούντιο, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν χρόνο δύο λεπτών για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως επικεφαλής της Πολιτικής Ανοιξης, είχε στείλει εξώδικο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών από τη συζήτηση.

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές του 2000 ο Κώστας Σημίτης συμμετείχε και πάλι σε τηλεοπτική αναμέτρηση, έχοντας αυτή τη φορά απέναντί του τον Κώστα Καραμανλή. Στις εκλογές του 2004 πραγματοποιήθηκε ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών: Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας πήραν μέρος και ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους. Το ντιμπέιτ των εκλογών του 2007 έγινε στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή και πάλι όλων των πολιτικών αρχηγών, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αλέκας Παπαρήγα, Αλέκου Αλαβάνου, Γιώργου Καρατζαφέρη και Στέλιου Παπαθεμελή, που και πάλι απαντούσαν σε ερωτήσεις χωρίς να έχουν δυνατότητα να συνομιλήσουν.

Το 2009 έγινε ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και ένα δεύτερο μόνο με τους Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Στο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής του Συνασπισμού. Ακολούθησε η δύσκολη μνημονιακή περίοδος, όπου το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα προφανώς δεν προσφερόταν για τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών (Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά και Πάνος Καμμένος) και ένα δεύτερο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος μάλιστα διαμαρτυρήθηκε προς τον σκηνοθέτη λέγοντας ότι με το πλάνο που είχε επιλέξει έδειχνε τον κ. Τσίπρα πιο ψηλό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT