Τσίπρας: H προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες

Τσίπρας: H προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες

Ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο της παραλίας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «πρώτο βήμα που θα φέρει την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη» χαρακτήρισε τη σημερινή του ομιλία στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας «το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της ελπίδας, το μήνυμα ότι η προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες από σήμερα». «Με καθαρό μέτωπο. Καθαρό πολιτικό μητρώο. Καθαρές προτάσεις. Καθαρά χέρια. Διεκδικούμε την ψήφο του λαού για να αλλάξουμε τη χώρα. Να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη στον τόπο», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα «το πετύχει». «Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γι’ αυτό», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η αλλαγή είναι ο καθένας από μας», «ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, που διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Σε αυτή τη κρίσιμη, όμως, εκλογική μάχη προσερχόμαστε όλοι με το βάρος του πένθους και της οργής. Όταν νέοι άνθρωποι παίρνουν το τρένο και αντί να καταλήξουν στην αγκαλιά των δικών τους καταλήγουν στο θάνατο, τότε έρχεται η ώρα να πούμε όλοι να πούμε μια φράση, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε, ποιο κόμμα ψηφίσαμε, ποιες ιδέες μας συγκινούν: Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό συναντήθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών με δραματικές συνέπειες».

«Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων. Η εμμονή στις θολές συμφωνίες για την κερδοσκοπία των μεγάλων συμφερόντων. Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το ρουσφέτι, το βόλεμα. Η αδιαφορία τελικά όχι μόνο για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, αλλά και για την ίδια τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν είναι η ανείπωτη αυτή τραγωδία θέμα για προεκλογική εκμετάλλευση».

Ερωτήματα για το δυστύχημα των Τεμπών 

Ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για το δυστύχημα όσο και για «προσπάθεια συγκάλυψης». Είπε χαρακτηριστικά: «Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες. Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων. Η εμμονή στις θολές συμφωνίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το ρουσφέτι, το βόλεμα».

Ακολούθως έθεσε τα ερωτήματα:

-Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019 παραμένει γιαπί; Αν και μόνο αυτό λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία.

-Γιατί παραβίασαν το νόμο για να διορίσουν το μοιραίο σταθμάρχη;

-Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε μέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει ;

-Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες;

-Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι στον ΟΣΕ και ειδικά στη Λάρισα 25 σταθμάρχες και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα;

-Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;

-Γιατί την επόμενη μέρα του δυστυχήματος και ενώ είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, έσπευσε ο πρωθυπουργός να διορίσει τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Που ακούστηκε να διορίζουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι τους ελεγκτές του;».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο υπεύθυνος πρωθυπουργός «απαντούν με όρους υποκρισίας, επικοινωνίας και ψέματος. Με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους». Λένε ότι φταίνε όλοι άρα κανένας συγκεκριμένα, είπε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως έστρεψε τα πυρά του στον πρωθυπουργό: «Όλοι αλλά όχι ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους. Όλοι αλλά όχι ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός του «δεν ήξερα». Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου βιομηχανία υποκλοπών. Δεν ήξερε ότι η υπουργός του ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του Πολιτισμού τον Λιγνάδη. Δεν ήξερε τι έκαναν ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων. Και δεν ήξερε βέβαια ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο». Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «έφερε προς ψήφιση χτες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ασέβειας που θεσπίζει το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που οι ίδιοι διόρισαν. Να μη μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται;».

Ακολούθως προειδοποίησε: «Δυστυχώς για αυτούς όμως, η εποχή της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει άπλετο χώρο στην αλήθεια. Και κανένα ακαταδίωκτο δεν πρόκειται να ισχύσει για κανέναν μετά την πολιτική αλλαγή».

«Διαφθορά, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία»

Αφού έκανε αναφορά στην πανδημία και στους χιλιάδες νεκρούς, στις υποκλοπές και στις «υποθέσεις διαφθοράς» πρόσθεσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Και αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει. Ότι και να είμαστε, ότι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί. Διαφήμισαν επιτελικό κράτος και έχτισαν ένα ανίκανο, αναποτελεσματικό, οικογενειακό, κομματικό, κράτος-ΑΕ. Λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες της χώρας». Έκαναν κανονικότητα την οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι. Υπονόμευσαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT