ΣΥΡΙΖΑ: Βαρόμετρο η Αττική για την κάλπη

ΣΥΡΙΖΑ: Βαρόμετρο η Αττική για την κάλπη

Στις περιοχές όπου είχε κυριαρχήσει το 2019 η Ν.Δ. εστιάζει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται την Αγία Παρασκευή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί καταλήγουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ψηφίζει πάνω από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος και συνεπώς η προσοχή των κομμάτων στρέφεται εκεί. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει την ίδια τακτική όσο αδειάζει «η άμμος στην κλεψύδρα», πραγματοποιώντας παράλληλα με την περιφέρεια κάποιες στοχευμένες περιοδείες σε γειτονιές της Αθήνας.

Η επιλογή της Αγίας Παρασκευής, την οποία επισκέπτεται σήμερα, δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για μια μεσοαστική περιοχή στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δεν τα είχε πάει καθόλου καλά. Η Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό 47,84% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,55%. Η διαφορά ήταν πάνω από 20 μονάδες, που καταδεικνύει πόσο η μεσαία τάξη «τιμώρησε» το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για την υπερφορολόγηση την οποία υπέστη. Μια γειτονιά της Αθήνας με εγγεγραμμένους 40.485 πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους, όπου πάνω από το 30% δεν πήγε να ψηφίσει πριν από τέσσερα χρόνια. Ο βόρειος τομέας βάφτηκε μπλε στις τελευταίες εκλογές, με την κυβερνώσα παράταξη να «σαρώνει» κερδίζοντας με 17,5 μονάδες διαφορά. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχουν μπει στη λίστα αρκετά κορυφαία στελέχη όπως οι Ε. Τσακαλώτος, Κ. Ζαχαριάδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κατρούγκαλος και Π. Σκουρλέτης. Σε αυτούς προστέθηκε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλη σημαντική προσθήκη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει ή δεν μειώσει αισθητά την «ψαλίδα», θα εκλέξει μόνο τέσσερις βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό πως στους Δήμους Κηφισιάς και Φιλοθέης – Ψυχικού η διαφορά είχε φθάσει σε «δυσθεώρητα ύψη», 43,65% και 53,94% αντίστοιχα.

Εντός των τειχών ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία που κρατάει από το 2012 στη Δυτική Αττική και στη Δυτική Αθήνα. Το 2019 είχε επικρατήσει και στη Β΄ Πειραιώς. Οι περιοχές με έντονο το λαϊκό στοιχείο είναι τα δυνατά σημεία του, ενώ εκτιμάται πως το κύμα της ακρίβειας που έχει πλήξει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα θα δημιουργήσει ακόμη πιο μεγάλο ρεύμα προς την Κουμουνδούρου. Μεγάλο στοίχημα είναι η Α΄ Αθηνών προκειμένου το κόμμα να μπει «με το δεξί» και στη μάχη των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πιο «βατή» είναι η εκλογική μάχη στον νότιο τομέα, όπου η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είχε χάσει με 7,46% στις τελευταίες εκλογές.

Με σύνθημα εποχής ΠΑΣΟΚ από το μακρινό 2009, «θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή θα αλλάξουμε», μιλώντας και για αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από το «γαλάζιο» κάστρο της Αργολίδας να κάνει άνοιγμα σε όλο το πολιτικό φάσμα: «Η ελληνική κοινωνία, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι –όλοι σας, το λέω με έμφαση αυτό–, αυτό που απαιτεί είναι μια ουσιαστική αλλαγή, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση». Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου: «Αυτό που ονομάζει ο κ. Τσίπρας “προοδευτική” κυβέρνηση συνεργασίας είναι σίγουρο ότι θα βυθίσει τη χώρα στην αστάθεια, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ανέχεια. Με ανακυκλωμένα πολιτικά προϊόντα τίποτα νέο, τίποτα δυναμικό, τίποτα δημιουργικό δεν μπορεί να φέρει ο κ. Τσίπρας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT