ΝΔ: Χρωματισμοί με σχέδιο δύο δόσεων

Η προσέλκυση στελεχών εκτός Ν.Δ. δεν τελειώνει με την κατάρτιση ψηφοδελτίων

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες συζητήσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού άνοιξε η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η επόμενη «κυβέρνηση πλειοψηφίας» θα είναι «από ένα κόμμα», αλλά «όχι με ένα χρώμα». Πρόκειται για μια θέση που ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει ξανά δημόσια, πέρυσι στη ΔΕΘ, όταν είχε πει ότι «έχω αποδείξει πως έχουμε τη δυνατότητα, ως Ν.Δ., να εντάσσουμε στελέχη στην κυβέρνησή μας που δεν προέρχονται ιστορικά από τη Ν.Δ.». Το χρονικό σημείο ωστόσο που το επανέλαβε, 50 ημέρες πριν από τις εκλογές, αναπόφευκτα πυροδότησε τη συζήτηση «τι εννοεί ο πρωθυπουργός;».

Το «πολλά χρώματα» έχουν ήδη φανεί στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. Οι λίστες, λένε, πιστοποιούν ότι η τακτική του πρωθυπουργού να απευθύνεται σε στελέχη που προέρχονται από άλλους χώρους δεν ήταν ευκαιριακή, αλλά είχε στρατηγικό βάθος. Εκτός από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που υπήρξε εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα, και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που έχει διατελέσει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τον ίδιο χώρο προέρχεται και η Αννα Ροκοφύλλου που κατεβαίνει –όπως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης– στην Α΄ Αθηνών. «Πράσινη» απόχρωση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια φέρνουν η Ελευθερία Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα, ο Απόστολος Σπυρόπουλος στην Αρκαδία, η Γωγώ Μηλάκη στο Ηράκλειο και ο Σπύρος Καρανικόλας, που δεν θα είναι υποψήφιος κάπου, αλλά έχει ενταχθεί οργανωτικά στο κόμμα. Η συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είναι, όπως λέει στην «Κ» αρμόδια πηγή, σε «μελετημένο ποσοστό», ώστε αφενός να σηματοδοτείται το άνοιγμα και αφετέρου να μην αλλάζει η φυσιογνωμία του κόμματος. Και αυτή η συμμετοχή αποκαλύπτει τις προθέσεις ενόψει των επόμενων φάσεων, που εφόσον χρειαστεί θα ξεδιπλωθεί κλιμακωτά.

«Εθνική συμμαχία»

Oπως έχει αποδειχθεί, ο κ. Μητσοτάκης αρέσκεται στο να κρατάει άσους στο μανίκι του. Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί ποντάρουν ότι μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, που προεξοφλείται μετά βεβαιότητας ότι δεν θα αποφευχθούν, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δημιουργήσει κλίμα τελικής νίκης εξασφαλίζοντας τη στήριξη στελεχών που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και σίγουρα δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε εκεί, καθώς η Ν.Δ. επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, αλλά το σενάριο είναι ορθάνοιχτο.

Είναι βέβαιο πως εφόσον η Ν.Δ. εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο ένα ποσοστό που θα κάνει τον στόχο της αυτοδυναμίας να μοιάζει εφικτός, τότε θα επιδιωχθεί «να ενεργοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις» όπως το περιγράφει αρμόδια πηγή. Κατά πληροφορίες, σε αυτό το χρονικό σημείο δεν αποκλείεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να προσκαλέσει ρεύματα εκτός του κόμματος να συστρατευτούν με τη Νέα Δημοκρατία και να επαναλάβει πιο καθαρά και πιο εμφατικά πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολλών τάσεων και πολλών αποχρώσεων στην κατεύθυνση μιας «εθνικής συμμαχίας της λογικής και της προόδου». Oχι μόνο σε επίπεδο υπουργών αλλά και στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.

Σε τι βαθμό και πώς μπορεί να εκφραστεί αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά τον πρώτο γύρο και το ποιες ανάγκες θα έχουν ανακύψει.

Συνεπώς «η πολυχρωμία» μπορεί να έχει και προεκλογικό σκαλοπάτι και να αποτελέσει μοχλό προώθησης για το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο εφόσον επιτευχθεί και η Ν.Δ. βρεθεί ξανά στο πηδάλιο, τότε θα μπει στην τελική φάση του. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως αρέσκεται να κυβερνά με στελέχη που θεωρεί εκείνος άξια, ανεξαρτήτως προέλευσης. Σήμερα η κυβέρνησή του έχει ουκ ολίγους μη νεοδημοκράτες με τη στενή έννοια: τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τη Λίνα Μενδώνη, τον Ακη Σκέρτσο, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ακόμη περισσότερους σε επίπεδο γενικών γραμματέων. «Απ’ έξω» μάλιστα υπάρχουν στελέχη που μπορούν να συνεισφέρουν, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, που για πολλούς στο Μαξίμου αποτελεί ένα ικανότατο στέλεχος προς αξιοποίηση.

Ο τρόπος που πολιτεύεται το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελεί για το Μαξίμου «έξτρα ευκαιρία» να απευθυνθεί στο ακροατήριο του Κέντρου που δεν θέλει είτε επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα είτε να μπει η χώρα σε ένα σπιράλ ακυβερνησίας. «Το θολό μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Ανδρουλάκης μάς δίνει τα επιπλέον επιχειρήματα να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Ενα επιπλέον ατού είναι πως μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα έχει απενεργοποιηθεί η μάχη του σταυρού. Οι ψηφοφόροι θα είναι εντελώς απαλλαγμένοι από το βάρος να ψηφίσουν «τον δικό τους» υποψήφιο και θα επιλέγουν μόνο κόμμα και κυβέρνηση. Εκλογικός αναλυτής λέει στην «Κ» πως ψηφοφόροι με «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά, εάν έχει εκλεγεί ο βουλευτής που στηρίζουν από κάποιο άλλο κόμμα, μπορεί να θεωρήσουν πως έκαναν το χρέος τους απέναντι στον υποψήφιο και να επιλέξουν άλλο κόμμα στον δεύτερο γύρο με διαφορετικά κριτήρια. Η ίδια πηγή λέει στην «Κ» πως το πολιτικό σκηνικό μεταξύ των δύο αναμετρήσεων μπορεί να πάρει εντελώς διπολική φόρτιση, κάτι που αναμφίβολα στο Μαξίμου θεωρούν πως μπορεί να λειτουργήσει υπέρ τους, αφού μπορεί να «συμπιέσει» τα μικρά κόμματα και να συσπειρώσει ψηφοφόρους από σχηματισμούς που δεν μπήκαν στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT