Θεωρείο: Τα «ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα διεξάγουν δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα σε όλους τους νομούς της χώρας, καθώς πρόκειται για διαδικασία σημαντική για την τοπική στρατηγική. Η κατάταξη σε γενικές γραμμές είναι ίδια με την πανελλαδική, υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις με διαφορετικά δεδομένα. Για παράδειγμα, στο Κιλκίς και στη Δράμα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Λασίθι προηγείται και είναι δεύτερο κόμμα. Η γενική εικόνα, πάντως, είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβασμένα ποσοστά στην περιφέρεια, αντίθετα με την Αττική, όπου το άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλο.

Επιλογές

Μένω στην Κεντροαριστερά, καθώς πολλή σκόνη σήκωσε τις τελευταίες ημέρες η υποψηφιότητα του ράπερ Μιθριδάτη, με την κυβέρνηση να τον κατηγορεί για σεξιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις στο παρελθόν. Η κάλυψη της κεντρικής διοίκησης είναι δεδομένη, με το βλέμμα να στρέφεται τώρα στην εσωκομματική μάχη στα Νότια, καθώς εκεί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς, o δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης, o Θ. Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο «παλιός» Γ. Μπαλάφας. Οπως μου έλεγε παραδοσιακό στέλεχος της Αριστεράς, «στα ψηφοδέλτια υπάρχουν πάντα κάθε καρυδιάς καρύδι: το αν ο ψηφοφόρος θα επιλέξει κάποιον σαν τον Μιθριδάτη ή κάποιον σαν τον Μπαλάφα, είναι θέμα αρχών».

Eχουμε και λέμε

Η στήλη ασχολήθηκε με τα παρασκήνια της (μη) εκλογής του Κων. Τσουκαλά στην Ακαδημία. Οι ψηφοφορίες είναι μυστικές, οπότε κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιος ψήφισε τι. Εχουμε και λέμε: Ο καθηγητής Απ. Γεωργιάδης μας ενημέρωσε ότι έλειπε στην επίμαχη τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. O καθηγητής Εμ. Ρούκουνας διέψευσε ότι καταψήφισε τον κ. Τσουκαλά, με τον οποίο συνδέεται με στενή φιλία. Και τέλος, ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης δεν έκανε λόμπι στους Κύπριους ακαδημαϊκούς, ούτε αναμείχθηκε ενεργά στην υπόθεση. Ομολογώ ότι ύστερα από αυτή την εμπειρία το ρεπορτάζ της Ακαδημίας ξεπερνάει σε δυσκολία και το εκκλησιαστικό…

Το νέο Κολλέγιο

Αποχωρεί από την προεδρία του Κολλεγίου Αθηνών ο Κ. Συνολάκης στα τέλη Αυγούστου. Τη θέση του θα πάρει ένας καθηγητής-πολεοδόμος που ήταν και παλαιότερα πρόεδρος του Κολλεγίου, ο Σπ. Πολλάλης. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε αν θα προχωρήσει το project ενός νέου Κολλεγίου Αθηνών στο Ελληνικό, όπως συζητείται. Ο Πολλάλης ήταν πρόεδρος της «Ελληνικό Α.Ε.», από όπου απομακρύνθηκε τον Απρίλιο του 2013. Βασικός λόγος, οι δημόσιες διαφωνίες του για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού με τον τρόπο που επελέγη τότε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT