Στοίχημα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ η μάχη των μονοεδρικών

Στοίχημα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ η μάχη των μονοεδρικών

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναλάβει την επιτυχία του 2019, όταν ήταν πρώτη σε όλες, ενώ η Κουμουνδούρου να επικρατήσει σε Κεφαλονιά και Σάμο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες, στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος που προβλήθηκε ως ένδειξη της ισχύος του κόμματος. Οι μονοεδρικές περιφέρειες έχουν τη δική τους, ιδιαίτερη σημειολογία στα εκλογικά αποτελέσματα διαχρονικά. Και ο σχεδιασμός για τη διεκδίκησή τους είναι μια ξεχωριστή ενότητα στη συνολική προεκλογική στρατηγική των κομματικών επιτελείων. Η επιλογή των υποψηφίων, η εξασφάλιση της κινητοποίησης και της συστράτευσης του κομματικού μηχανισμού σε καθεμία από τις μονοεδρικές περιφέρειες είναι στοιχεία κρίσιμα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Στοίχημα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ η μάχη των μονοεδρικών-1

Για το κυβερνών κόμμα η επανάληψη της επιτυχίας του 2019 και η επικράτηση σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ζήτημα γοήτρου αλλά και πολιτικής ουσίας. Λιγότερο ή περισσότερο εύκολα, η Ν.Δ. κέρδισε τις επτά μονοεδρικές, ενώ ήταν πρώτο κόμμα και στις δύο νέες μονοεδρικές, σε Καστοριά και Θεσπρωτία, όπου όμως οι έδρες μοιράστηκαν από μία σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το στοίχημα είναι να καταφέρει να σπάσει την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στις μονοεδρικές, με στελέχη της Κουμουνδούρου να εκτιμούν ότι υπάρχουν θετικά δείγματα ότι θα μπορούσαν με αξιώσεις να διεκδικηθούν τουλάχιστον δύο εκλογικές περιφέρειες.

Η αναφορά γίνεται για την Κεφαλονιά και τη Σάμο. Πρόκειται για τις δύο μονοεδρικές όπου η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν πιο μικρή σε σχέση με άλλες περιοχές. Στην Κεφαλονιά, η Ν.Δ. κέρδισε την έδρα με ποσοστό 37,94% έναντι 32,45% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν στην υποψηφιότητα του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη και πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή. Από την πλευρά της Ν.Δ. πιστεύουν ότι το ψηφοδέλτιο ενισχύεται σημαντικά με την υποψηφιότητα του καθηγητή Ναπολέοντος Μαραβέγια. Στη Σάμο, ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης κέρδισε την έδρα για τη Ν.Δ. με ποσοστό 34,13% έναντι 29,08% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που κάνει τα στελέχη της Κουμουνδούρου να πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ανατραπεί.

Στα Γρεβενά, η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση ίσως επηρεάσει τα ποσοστά της Ν.Δ., θεωρείται ωστόσο ότι το κόμμα έχει ισχυρή παράδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια και μάλλον δεν απειλείται. Πολύ ισχυρό είναι το αποτύπωμα του κυβερνώντος κόμματος και σε Ευρυτανία και Φωκίδα, ενώ και στη Λευκάδα η μεγάλη διαφορά στις προηγούμενες εκλογές εκτιμάται ότι δίνει σημαντικό προβάδισμα στη Ν.Δ. Από τις δύο νέες μονοεδρικές, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στην Καστοριά, όπου εκτιμούν ότι η Ολυμπία Τελιγιορίδου κάνει καλή δουλειά στην εκλογική βάση.

Στη Ζάκυνθο, ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση είναι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή, ο οποίος θα κατέβει σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT