Νέα Δημοκρατία: Στόχος οι «αμφίρροποι» νομοί

Νέα Δημοκρατία: Στόχος οι «αμφίρροποι» νομοί

Ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει σε περιοχές όπου η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα υπέκρυπτε και μια ευρύτερη στρατηγική για τη Νέα Δημοκρατία: να δώσει βάση έως τις εκλογές στις περιοχές και στους νομούς όπου η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν πολύ μικρή, και είναι κατά βάση περιοχές με λαϊκό χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο πρωθυπουργός, από τα Γιάννενα, χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «μεγάλη λαϊκή παράταξη».

Στο διά ταύτα· στον νομό Ιωαννίνων το 2019 η απόσταση των δύο κομμάτων ήταν οριακή, με τη Ν.Δ. να λαμβάνει 37,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ 36,3%. Η Ηπειρος ευρύτερα είναι μια περιοχή με μικρή διαφορά των δύο κομμάτων, με την Αρτα μάλιστα να είναι από τους λίγους νομούς που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με βραχεία κεφαλή. Από εκεί και πέρα το επιτελείο του Μαξίμου έχει κυκλώσει και άλλες περιοχές. Η Εύβοια είναι μία από αυτές, καθώς το 2019 η Ν.Δ. έλαβε 36,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34,9%, με την πύρινη λαίλαπα που έκαψε το νησί το 2020 να αποτελεί επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Στις περιοχές «αυξημένης επικινδυνότητας» από την περιφέρεια εντάσσεται ακόμα η Κρήτη. Στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε οριακά πρώτος (34,6% έναντι 34,3% η Ν.Δ.), στο Ηράκλειο η Ν.Δ. βρέθηκε πίσω με 13 μονάδες (43,2% ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 30,1% η Ν.Δ.), με το τοπικό ψηφοδέλτιο όπου βγήκε πρώτος ο Λευτέρης Αυγενάκης να είναι ιδιαίτερα αδύναμο. Στα Χανιά η διαφορά ήταν μικρότερη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 37,4% και τη Ν.Δ. 34%, λόγω της ενίσχυσης που πρόσφερε η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. Πολύ οριακό ήταν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο Ρέθυμνο με 37% έναντι 36,6%. Είναι προφανές πως η Ν.Δ. χρειάζεται να δώσει βάρος στο νησί, αν και είναι πολύ πιθανό να τη βοηθήσει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, που θα «ρυμουλκήσει» ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μία ακόμη περιοχή όπου η Ν.Δ. θα δώσει βάρος είναι το Ιόνιο, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει επίσκεψη μετά το Πάσχα στην Κέρκυρα, όπου η Ν.Δ. είχε λάβει 35,1% έναντι 34,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός χθες, από τα Γιάννενα, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, καλώντας τους πολίτες να συγκρίνουν «πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι σήμερα».

Και στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπήρχαν επιμέρους περιοχές όπου η Ν.Δ. δεν έπιασε τις πανελλαδικές διαφορές της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συμπρωτεύουσα, την οποία –διόλου τυχαία– θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός ξανά την ερχόμενη Δευτέρα. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. έλαβε 35,5% έναντι 31,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχαν δήμοι, όπως αυτοί του Παύλου Μελά και της Νεάπολης-Συκεών, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος. «Θα έρθω αρκετές φορές πριν από τις εκλογές», έλεγε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο, προγραμματίζοντας να μεταβεί στις δυτικές συνοικίες πριν από το Πάσχα.

Η Αττική, όπου μετά τα Τέμπη η Ν.Δ. παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δημοσκοπική κάμψη –αντίθετα στην περιφέρεια παραμένει «ανέπαφη»– έχει και αυτή τις γκρίζες ζώνες της. Τα πιο «λαϊκά» προάστια όπως η Δυτική Αθήνα και η Β΄ Πειραιά είναι περιοχές στις οποίες η Ν.Δ. πρέπει να δώσει βάση. Ενδεικτικό είναι πως στα Δυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 38,6% και η Ν.Δ. 29,69%, ενώ στην Β΄ Πειραιά το αποτέλεσμα ήταν 38,2% έναντι 30,2%. Σήμερα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στους Αγίους Αναργύρους σε μία ακόμη επίσκεψη σε «δύσκολη» περιοχή. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως εάν η διαφορά μειωθεί σε περιοχές όπως οι προαναφερθείσες, τότε ο στόχος του 33%-34% στις πρώτες εκλογές και της αυτοδυναμίας στις δεύτερες είναι εφικτός. Τέλος, ο πρωθυπουργός χθες, από τα Γιάννενα, εστίασε στο έργο της κυβέρνησης, θυμίζοντας «πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι σήμερα». Παράλληλα, έθεσε το δίλημμα εάν η Ελλάδα θα γυρίσει στο «σκορποχώρι των ανοιχτών συνόρων» ή «θα παραμείνει ασφαλής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT