Ερντογάν: «Υποστηρίζουμε τα βήματα που συνεισφέρουν στην ειρήνη»

Ερντογάν: «Υποστηρίζουμε τα βήματα που συνεισφέρουν στην ειρήνη»

Την υποστήριξή του στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ που παρέθεσε σε ξένους πρέσβεις στην Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Την υποστήριξή του στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ που παρέθεσε σε ξένους πρέσβεις στην Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να επιλυθούν προβλήματα». Και πρόσθεσε ότι «όπως πάντα υποστηρίζουμε τα βήματα που συνεισφέρουν στην ειρήνη και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις έξι υπουργών (Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χ. Ακάρ και Ν. Μηταράκη και Σ. Σοϊλού), γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τη θεαματική αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων. Εν τω μεταξύ, χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, σημείωσε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να ξεκινήσουν «απευθείας» συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, δίχως τη μεσολάβηση τρίτων. Ενώ σημείωσε ότι «δεν είχαμε ποτέ ατζέντα να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση, μια ένταση ή μια διαμάχη με την Ελλάδα».

Στις επαφές που προηγήθηκαν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατέστη σαφές και από τις δύο πλευρές ότι βασικός στόχος είναι να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα νηνεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τους επόμενους μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί η περίοδος των εκλογών και στις δύο χώρες αλλά και η θερινή σεζόν. Αν και οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συζήτησαν για το ενδεχόμενο χρονικής διεύρυνσης του άτυπου μορατόριουμ, καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να δεσμευθεί γι’ αυτό, καθώς οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τους διαδόχους τους. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δέχθηκε στο γραφείου του τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγές, εκ των έμπειρων –στις ελληνοτουρκικές διαφορές– Τούρκων διπλωματών, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, με τον κ. Δένδια να υπογραμμίζει τη βούληση που υπάρχει στην Αθήνα για διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την περαιτέρω προώθησή τους με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Αναφορά Ερντογάν για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας – Πρώτος στόχος, η επανεκκίνηση της συζήτησης για τα ΜΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ως αρχικό βήμα προκρίνεται η εκκίνηση της διαδικασίας επιστροφής στον διάλογο μέσα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δηλαδή σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Στόχος, προτού προχωρήσουν οι συζητήσεις σε δεύτερο, πιο ουσιαστικό, επίπεδο, είναι το αποκαλούμενο μορατόριουμ να αποκτήσει μια θεσμοθετημένη έκφανση. Ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να προκύψει κάποιο σύμφωνο όπως εκείνο των Παπούλια – Γιλμάζ, ωστόσο αυτή είναι η βούληση. Σημειωτέον, βέβαια, ότι άπαντες στην Αθήνα κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις, καθώς είναι άγνωστο τι θα προκύψει από την τουρκική κάλπη, σε μια περίοδο αρκετά σημαντικής εσωστρέφειας στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT