Δύο εστίες διαφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική συνεργασία με Βαρουφάκη και η «κυβέρνηση των ηττημένων»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι τάσεις έχουν σιγήσει. Ετσι κι αλλιώς ο Αλέξης Τσίπρας μετά το συνέδριο έχει «καθαρίσει» το τοπίο στο κόμμα. Ακόμη περισσότερο τώρα που οι εκλογές είναι προ των πυλών. Η παρουσίαση του προγράμματος στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη. Δύο είναι τα σημεία στα οποία δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς ωστόσο οι απόψεις που διατυπώνονται να μεταφράζονται σε συγκρούσεις.

Η συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι κάτι που ηχεί αρνητικά στα «προεδρικά» στελέχη, ενώ την ίδια ώρα είναι ένα ενδεχόμενο που δεν το αποκλείουν τα μέλη της «Ομπρέλας». Για την πλειοψηφία η έξοδος του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 από το κόμμα το 2015 είναι χωρίς επιστροφή. Ο προσανατολισμός που έχει ακολουθήσει καθώς και όσα έχει καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν έτσι απλά να ξεπεραστούν. Θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολο να κάτσουν μαζί και πάλι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι σαν να μην τρέχει τίποτα. Στην «εξίσωση» πλέον έχει μπει και το ΠΑΣΟΚ, που έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Υποστηρίζουν άλλωστε πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και να περιπλέξουν τα πράγματα.

Διαφορετική προσέγγιση

Η παρουσίαση του προγράμματος με το οποίο η Κου- μουνδούρου θα δώσει τη μάχη των εκλογών, στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη.

Η «Ομπρέλα» βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, πιστεύοντας πως η προοπτική της δημιουργίας μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν. Εκτιμούν πως «κλείνοντας το μάτι» στον κ. Βαρουφάκη εξακολουθούν να δείχνουν πως η Κουμουνδούρου δεν έχει κόψει δεσμούς με το πιο ριζοσπαστικό κοινό που στήριξε το κόμμα δύο φορές το 2015.

Σε σχέση με το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική, υπάρχουν επίσης δύο οπτικές. Το εκλογικό σύστημα που ψήφισε το κόμμα το 2016, από τη φύση του ευνοεί τις συνεργασίες, ενισχύει τους μικρότερους σχηματισμούς, αφού δεν υπάρχει μπόνους και δίνει τη δυνατότητα –ανάλογα με τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής– στον δεύτερο να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Στελέχη, κυρίως της αριστερής πτέρυγας, έχουν αναφέρει δημοσίως αρκετές φορές πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να αποκλείει τίποτα. Εξηγώντας πως στην περίπτωση μικρής διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία οι πολίτες θα έχουν ουσιαστικά δώσει την εντολή σε μια συμμαχική κυβέρνηση να αναλάβει την εξουσία. Σε συζητήσεις που κάνουν εκτιμούν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δύο δυνάμεις φτάνουν ένα ποσοστό κοντά στο 46%, τα μέλη μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος θα μπορούσαν να δείξουν τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

«Κόβουν» τη συζήτηση

«Τα κουκιά δεν βγαίνουν», λέει η πλειοψηφία, αποκλείοντας την «κυβέρνηση των ηττημένων». Επαναλαμβάνουν όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας: η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από αδιαπραγμάτευτη, είναι μονόδρομος στην κάλπη της απλής αναλογικής. Αποκλείουν οποιοδήποτε σενάριο με βάση το οποίο θα αμφισβητηθεί η ανάληψη της εξουσίας ακόμη και σε ηθικό επίπεδο και θα εκτιμηθεί ως μια «παρένθεση» στο πολιτικό σκηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT