Εκλογές: Στο 50% η ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές: Στο 50% η ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ

H τελική σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωθεί

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελική σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η ανανέωση των προσώπων σε σχέση με το 2019 φτάνει περίπου το 50% και η ποσόστωση ανδρών – γυναικών έχει διατηρηθεί, όπως ορίζει το καταστατικό, στο 50-50. Ανακοινώθηκαν την Κυριακή 377 ονόματα και λείπουν 32. Σε μεγάλες περιφέρειες υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις, που δείχνει πως ο τέως πρωθυπουργός έχει ακόμη κάποια «χαρτιά κρυμμένα». Στην Α΄ Αθηνών λείπει μία γυναίκα, στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα τρία ονόματα, στον Νότιο τέσσερα, και στην Ανατολική Αττική, στην Α΄ – Β΄ Πειραιώς ένα. Μία υποψηφιότητα δεν έχει ανακοινωθεί στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τέσσερις στην Α΄ περιφέρεια της πόλης, δύο στην Αιτωλοακαρνανία, στο Ηράκλειο και στην Πέλλα. Συνολικά, από 14 περιφέρειες λείπει μόνο ένα πρόσωπο για να κλείσουν οι λίστες.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, από τη μέχρι τώρα συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει πως συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 18 εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, 52 δικηγόροι, 30 μηχανικοί, 35 γιατροί, 21 πανεπιστημιακοί, 15 δημοσιογράφοι και 28 εκπαιδευτικοί. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων και αναπηρικών κινημάτων, συνταξιούχοι, στρατιωτικοί, επιστήμονες διαφόρων κλάδων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον επισιτισμό συνθέτουν το παζλ. Από το «think tank», στα ψηφοδέλτια βρίσκονται –μέχρι στιγμής– έξι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα: Γρ. Γεροτζιάφας, Γ. Μυλόπουλος, Τρ. Αλμπάνης, Δ. Βουτυράκου, Σ. Βιδάλη, Ν. Φαραντούρης.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα φώτα έπεσαν στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αντώναρου. Οι αρχικές πληροφορίες για τις προχωρημένες επαφές που είχε με το κόμμα είχαν προκαλέσει συζητήσεις στην αριστερή πτέρυγα, οι οποίες ωστόσο ατόνησαν. Το κεντροδεξιό άνοιγμα που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές και από τη στήριξη που αποφάσισε να δώσει στον νυν δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Η παρουσία του πέρυσι το καλοκαίρι στη συναυλία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο ήταν ένα πρώτο δείγμα του «φλερτ» που υπήρχε. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν συζητήσεις ακόμη και για στήριξή του για την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως από τη Ν.Δ. θα χρησιμοποιηθεί η υποψηφιότητα του κ. Αντώναρου για να πληγεί το αριστερό προφίλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σκληρή και σταθερή κριτική που ασκεί εδώ και πολλά χρόνια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την Ειρήνη Αγαθοπούλου, που αυτοεξαιρέθηκε, μία θέση έχει παραμείνει ανοιχτή στο Κιλκίς και φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να γίνεται προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις της σε σχέση με την υποψηφιότητα του Παύλου Τονικίδη. Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε., πάντως, εμφανίστηκε ανένδοτη. Η Ιωάννα Κοντούλη, πρώην συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων Πρασίνων το 2012, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως εκ παραδρομής ήταν στη λίστα με τα προτεινόμενα πρόσωπα προς την Κ.Ε. και ότι παραμένει μέλος του κόμματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT