Εκλογές: Γυναίκες το 42% στις λίστες ΠΑΣΟΚ

Εκλογές: Γυναίκες το 42% στις λίστες ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πρώτο τα ψηφοδέλτιά του, τουλάχιστον τη μεγάλη πλειονότητα αυτών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πρώτο τα ψηφοδέλτιά του, τουλάχιστον τη μεγάλη πλειονότητα αυτών. Η Χαριλάου Τρικούπη για να δώσει το στίγμα της καλύτερης προετοιμασίας και οργάνωσης ενόψει εκλογών παρουσίασε το 82% των ψηφοδελτίων της στις 29 Ιανουαρίου, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διεργασίες της επιτροπής ψηφοδελτίων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εξαρχής η ηγεσία του κόμματος έθεσε το στοιχείο της ανανέωσης ως ιδιαίτερα σημαντικό. Ανανέωση και προσώπων αλλά και ηλικιακή. Και σε μεγάλο βαθμό ο στόχος επετεύχθη. Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν νέα πρόσωπα σε ποσοστό 63%, ενώ ένας στους τρεις υποψηφίους, το 31%, είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών. Το στοιχείο της ανανέωσης θεωρήθηκε κρίσιμο εξαρχής στην προσπάθεια να δείξει το κόμμα ότι μπορεί αφενός να καταφέρει τη φυγή προς τα εμπρός από πρόσωπα και πρακτικές που οι πολίτες αποδοκίμασαν και αφετέρου να εμπνεύσει νέους ανθρώπους και ηλικιακά και όσον αφορά την ενασχόληση με την πολιτική προκειμένου να ενεργοποιηθούν ως υποψήφιοι.

Από την ανάλυση των υποψηφίων προκύπτει ότι το 92% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με ένα 12% να είναι και κάτοχοι διδακτορικού, ενώ το 30% έχει μεταπτυχιακό. Στα ψηφοδέλτια συναντώνται τα πιο «παραδοσιακά» επαγγέλματα πολιτικών, δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, δημοσιογράφοι, αλλά υπάρχουν και αρκετοί εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αξιωματικοί ε.α. Υπάρχουν και δύο άνεργοι, η Ελένη Γεωργούλη, που θα είναι υποψήφια με το κόμμα στην Πιερία, και ο Αθανάσιος Χαραλαμπόπουλος, που «κατεβαίνει» στην Ευρυτανία.

Διατρέχοντας τις λίστες των υποψηφίων μπορεί κανείς να δει τον Γιάννη Μπατζαρακίδη, που είναι νέος γεωργός και θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τη Διαμαντούλα Κρητικού, αγρότισσα στη Φλώρινα, την αθλήτρια Ανθή Λιάγκου στα Ιωάννινα, τις κτηνοτρόφους Μαίρη Μάρου στη Λάρισα και Ιωάννα Καρρά στα Τρίκαλα, τον αγρότη Εμμανουήλ Χνάρη στο Ρέθυμνο.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι, επίσης, η συντηρήτρια έργων τέχνης Σταυρούλα Μιχαλοπούλου στην Αχαΐα, ο φωτογράφος – εικαστικός Σπύρος Πώρος στη Μεσσηνία, η Μαρία Ανδρεοπούλου, προπονήτρια κλασικού αθλητισμού, στη Φωκίδα.

Η προσπάθεια που έγινε από την επιτροπή ψηφοδελτίων ήταν να εκπροσωπηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων που κινούνται και δρουν ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία και έχουν ένα θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες απευθύνονται διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών. Οσον αφορά τη διάκριση με βάση το φύλο, το 42% των υποψηφίων είναι γυναίκες και το 58% άνδρες. Αλλωστε υπάρχει και η δεσμευτική πρόβλεψη να είναι τουλάχιστον το 40% των υποψηφίων κάθε κόμματος γυναίκες.

Μπορεί, πάντως, το ΠΑΣΟΚ να ανακοίνωσε πρώτο τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοδελτίων του, ωστόσο έμειναν κάποιες εκκρεμότητες που σταδιακά συμπληρώθηκαν, και πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες «έκλεισε» και το ψηφοδέλτιο Αρκαδίας, η τελευταία εκκρεμότητα, και σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί ο νυν βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο πρώην δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, η Διαμάντω Σαραντοπούλου και η Αιμιλία Λιλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT