Θεσσαλία-Μαγνησία: Στη διατήρηση των κεκτημένων στοχεύει η Ν.Δ.

Θεσσαλία-Μαγνησία: Στη διατήρηση των κεκτημένων στοχεύει η Ν.Δ.

Το 2019 το κυβερνών κόμμα είχε επικρατήσει άνετα σε Μαγνησία και Λάρισα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. κατάφερε να αλλάξει το χρώμα στον εκλογικό χάρτη και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στην Ανατ. Θεσσαλία, στις εκλογικές περιφέρειες Μαγνησίας και Λάρισας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να κερδίσει τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στη Μαγνησία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε μπροστά στις εκλογές του Ιουνίου 2012 και διατήρησε την πρώτη θέση στις επόμενες δύο, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Στη Λάρισα κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Τον Ιούλιο του 2019 στη Μαγνησία η Ν.Δ. συγκέντρωσε το 38,76% των ψήφων και πήρε 4 έδρες έναντι 26,18% και μίας έδρας που είχε πάρει τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έλαβε 32,16%, που του έδωσε δύο έδρες, έναντι 36,06% και τριών εδρών το 2015. Στις εκλογές του 2015 από μία έδρα είχαν πάρει το ΚΚΕ και η Χ.Α. Το ακροδεξιό μόρφωμα είχε καταφέρει να βρεθεί στην τρίτη θέση στη Μαγνησία στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό της μειώθηκε στο 3,89% από 8,46 στις αμέσως προηγούμενες. Την τρίτη θέση κατέλαβε το 2019 το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.

Στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό 39,30%, που του εξασφάλισε 3 έδρες έναντι ποσοστού 27,99% και 2 εδρών τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερος το 2019 με 31,25%, που του έδωσε 2 έδρες, ενώ στην αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε λάβει 34,93%, που του είχε δώσει και τότε δύο έδρες. Στις εκλογές του 2019 από μία έδρα κέρδισαν στη Λάρισα το ΚΙΝΑΛ (8,79%), το ΚΚΕ (6,25%) και η Ελληνική Λύση (4,34%). Για το κυβερνών κόμμα, στη Μαγνησία θα είναι εκ νέου υποψήφιοι όλοι οι εκλεγμένοι το 2019 βουλευτές, δηλαδή οι Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Αθανάσιος Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, καθώς και οι Χρήστος Τριαντόπουλος, Εφη Αντωνίου και Ουρανία Καθηνιώτη. Αντίστοιχα, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και πάλι οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Αικατερίνη Παπανάτσιου, καθώς και οι Μπάμπης Αραμπατζής, Ματθαίος Δραμητινός, Θάλεια Στάχτου, Θανάσης Φαδάκης και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία έχει εκλεγεί στο παρελθόν βουλευτής με τους ΑΝΕΛ.

Ανατροπή υπήρξε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Η υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Χαυτούρα, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019 και είχε έρθει πρώτος σε ψήφους για το κόμμα, ανακλήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση χορήγησης άδειας στον ελεγκτή σταθμάρχη Λάρισας.

Στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. συμμετέχουν εκ νέου οι τρεις βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2019, δηλαδή οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου. Υποψήφιοι είναι επίσης οι Χρήστος Καπετάνος, Ρένα Καραλαριώτου, Θανάσης Παιδής, Φρόσω Χατζηκωνσταντίνου, Νίκος Ντόλας, Δήμητρα Παπανικολάου, Χρήστος Χατζησαλάτας και Νίκος Καρδούλας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν εννέα ονόματα για τις έντεκα θέσεις του ψηφοδελτίου. Οι δύο βουλευτές που εξέλεξε το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές θα είναι και πάλι υποψήφιοι. Πρόκειται για τον Βασίλη Κόκκαλη, που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και την Αννα Βαγενά. Υποψήφιοι θα είναι, επίσης, οι Ζωή Ακριβούλη, Μαρία Εμμανουήλ Χατζή, Γιάννης Καριπίδης, Ερμίνα Μαγαλιού, Παναγιώτης Νταής, Απόστολος Πέκας και Πέτρος Τσακνάκης. Για τις δύο ανοιχτές θέσεις στο ψηφοδέλτιο ακούγονται διάφορα σενάρια. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019 και δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφιος στη Λάρισα, σε μια συμβολική κίνηση για τη σημασία που δίνεται στον αγροτικό πληθυσμό. Λέγεται, επίσης, ότι έγινε προσπάθεια να πειστεί να κατέβει ως υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος, ωστόσο, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να μετακινηθεί από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι υποψήφια η Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ στις εκλογές κατεβαίνει και ο Παναγιώτης Νασιώκας, γιος του πρώην υπουργού Εκτορα Νασιώκα. Ο Γιώργος Λαμπρούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος με το ΚΚΕ. Την έδρα της Λάρισας είχε επιλέξει να κρατήσει στις προηγούμενες εκλογές ο Κυριάκος Βελόπουλος, απόφαση που προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο, Νασιούλα Νασίκα.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT