Εκλογικά: Ευρωβουλευτές με σταυρό ή χωρίς;

Εκλογικά: Ευρωβουλευτές με σταυρό ή χωρίς;

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα

Η καταγγελία που έγινε στις βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα» δεν θα μπορούσε παρά να ιδωθεί μέσα από το προεκλογικό πρίσμα. Η υπόθεση, γνωστή στον ΣΥΡΙΖΑ για τρία χρόνια, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης τον είχε καλέσει προκειμένου να τον ρωτήσει αν οι καταγγελίες ευσταθούν. Η υπόθεση έχει έως τώρα αναδείξει ορισμένες ανησυχητικές τάσεις στη δημόσια σφαίρα. Η γνωστότερη είναι η (σχεδόν παραδοσιακή πια) μετατροπή του προεκλογικού αγώνα σε λασπωμένη αρένα. Η πιο ακραία είναι η δημόσια διαπόμπευση μιας γυναίκας, που προχώρησε σε μια καταγγελία για μια αηδή πράξη (εφόσον αποδειχθεί), με τη δημοσίευση χαλαρών φωτογραφιών στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα. Δημοσιογράφοι και λοιποί δημοσιολογούντες, συγκρατηθείτε.

Το δίλημμα

Η καταγγελία έναντι ενός ευρωβουλευτή που εξελέγη με σταυρό με βάση τη δημοφιλία του, λίγους μήνες μετά την υπόθεση στην οποία ενεπλάκη η Εύα Καϊλή, εκ των πραγμάτων έφερε στην επιφάνεια τον τρόπο εκλογής τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με πανελλαδική σταυροδοσία, γεγονός που σημαίνει πως εκ των πραγμάτων καλλιτέχνες, αθλητές και λοιποί άνθρωποι του θεάματος, έχουν συντριπτικό προβάδισμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε χθες ότι με το τρέχον σύστημα «ευνοούνται άνθρωποι που έχουν υψηλή επωνυμία». Και εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά τις εκλογές. Ο κ. Βορίδης είπε, μάλιστα, ότι υπάρχουν μόνον δύο τρόποι: επιστροφή της λίστας ή μικρότερες περιφέρειες. Εν ολίγοις, είτε θα βρεθεί ένας τρόπος να διασωθεί η λαϊκή ψήφος είτε θα γίνει επιστροφή στο σύστημα των εκάστοτε εκλεκτών του προέδρου του κόμματος. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. To 2024 ακολουθούν και οι ευρωεκλογές, οπότε έως τότε χρόνος για τρίτες και τέταρτες σκέψεις ίσως υπάρχει.

Το πρόσωπο

Τον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ δεν μπορεί εύκολα να τον χαρακτηρίσει κάποιος ως «φρέσκο» ούτε και ποτισμένο στην καινοτομία. Ωστόσο, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποτελεί ένα επικοινωνιακό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο τα vintage προϊόντα με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, που κατά καιρούς φιγουράρουν σε λογής (όχι κατ’ ανάγκη υψηλής) ποιότητας προθήκες. Πέρα από τις συνεντεύξεις και τη χαρτοκοπτική φράσεών του («…αλλά αυτοί είστε…») η επόμενη πίστα για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν η μετατροπή σε πασχαλινή λαμπάδα. Διάκοσμος ήταν ο ίδιος ο γ.γ. του ΚΚΕ με πιασάρικες λούμπεν (από το όνομα της γνωστής ιστοσελίδας) φράσεις, όπως «πού τα βρήκατε αυτά τα φιντάνια;» και «…ωραία που είναι η Λιβαδειά χωρίς καμιά αιτία». Η λαμπάδα έγινε ανάρπαστη, μαθαίνω, σε όχι πολύ αντικαπιταλιστικούς προορισμούς, όπως η Υδρα, οι Σπέτσες, η Μύκονος και όχι μόνο. Βέβαια, στον Περισσό δεν θέλουν να κάνουν τον κ. Κουτσούμπα ούτε παρουσιαστή ούτε influencer. Αλλά με περίπου 420.000 νέους ηλικίας 17 με 21 να ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου… ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με δεδομένο ότι οι δεύτερες εκλογές προεξοφλούνται από τους περισσότερους, το επόμενο βήμα θα ήταν ο κ. Κουτσούμπας τυπωμένος πάνω σε πετσέτες θαλάσσης. Ελπίζω όχι και σε χριστουγεννιάτικο στολίδι…

Ο τόπος

Ο Σκαραμαγκάς και το Μεγάλο Πεύκο. Εκεί βρίσκονται η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, αντιστοίχως. Εκεί βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και παρακολούθησε ορισμένα από τα ακροβατικά που κατορθώνουν στο έδαφος, στον αέρα, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Παρόντες –με ασαφές φωτογραφικό προβάδισμα ο ένας από τον άλλον– ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Για τον πρωθυπουργό, βέβαια, ο στόχος ήταν πολύ πιο πολιτικός. Η εθνική άμυνα και η εξωτερική πολιτική θεωρούνται πεδία προνομιακά για τη Ν.Δ. και έχει αποφασίσει να τα αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται. Ξεκινώντας από τα εξοπλιστικά και φθάνοντας στις παροχές στο προσωπικό που, πάντως, δεν έχουν ικανοποιήσει όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

H ατάκα

«Η πολιτική και το μπάσκετ έχουν ομοιότητες». Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε συζήτηση που είχε με τον μπασκετικό δημοσιογράφο (και υποψήφιο του κόμματός του στο Ρέθυμνο) Βασίλη Σκουντή. Κάτι πήγε να πει ο κ. Ανδρουλάκης για την ομαδικότητα που δήθεν έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό η πολιτική και το μπάσκετ, ωστόσο στην πορεία μάλλον το μετάνιωσε. Κατά τα λοιπά, μάθαμε ότι θαύμαζε τον Νίκο Γκάλη και τον μακαρίτη Ντράζεν Πέτροβιτς. Να θυμίσω, πριν από λίγες ημέρες χάρισε στη Λαμία μια φανέλα μπάσκετ της ομάδας… ΠΑΣΟΚ. Με δύο μήνες προεκλογικών περιόδων θα ακούσουμε ακόμη πολλά, άλλα τρίποντα και άλλα… τρία μέτρα air ball.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT