Τσίπρας: Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τον νικητή των εκλογών

Τσίπρας: Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τον νικητή των εκλογών

«Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν η μόνη κυβέρνηση στην μεταπολίτευση που άφησε πίσω μια συνθήκη που δεν επέτρεψε στην επόμενη κυβέρνηση να πει ότι "παρέλαβε χάος"», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ομιλία του στο Βερολίνο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων» περιέγραψε τις επικείμενες εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», χωρίς δεύτερες και τρίτες κάλπες. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση «σε όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς για συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, ενώ έκανε λόγο «όχι για δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο:


Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στο Βερολίνο το 2015 και το 2016, καθώς και στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε τόσο στην οικονομία, όσο και στο προσφυγικό. 

«Αυτήν εδώ την πόλη την επισκέφτηκα ως πρωθυπουργός και το 2018 και το 2019», συμπλήρωσε και σχολίασε πως επρόκειτο για «δύο τελείως διαφορετικές περιόδους», προχωρώντας σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα μεταξύ της πρώτης επίσκεψης το 2015 και της τελευταίας το 2019. 

«Θυμάμαι επίσης ότι το 2019 επισκέφτηκα για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός το Βερολίνο, κουβαλώντας στις αποσκευές μου το μήνυμα ότι είναι εφικτό να λύνεις χρόνιες διεθνείς διαφορές ειρηνικά και με αμοιβαίο τρόπο με τους γείτονες σου», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην «Συμφωνία των Πρεσπών».

Μετά από αυτή την αναδρομή, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο σήμερα. «Έχουμε μπροστά μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνη την περίοδο που ανέδειξε – μέσα από τις δυσκολίες – ότι μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να είναι διαφορετική από μια συντηρητική κυβέρνηση στην Ευρώπη». 

«Σήμερα αισθανόμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν η μόνη κυβέρνηση στην μεταπολίτευση που άφησε πίσω μια συνθήκη που δεν επέτρεψε στην επόμενη κυβέρνηση να πει ότι “παρέλαβε χάος”», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η χώρα το 2019 δεν είχε καμία σχέση με την υπό κατάρρευση χώρα που μας παραδώσαν το 2015». 

«Σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω της τις πολιτικές που την οδήγησαν δύο φορές στη χρεοκοπία. Δηλαδή καλείται να αφήσει πίσω τη λογική του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς στη διακυβέρνηση. Καλείται να αφήσει πίσω τις πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες με μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου. Καλείται να αφήσει πίσω της μια περίοδο όπου το κράτος δικαίου και η δημοκρατία κακοποιήθηκαν με βάναυσο τρόπο, από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και που δεν έδειξε κανέναν σεβασμό στην ελευθεροτυπία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής σημείωσε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT