Εκστρατεία μπερδεμένων για κυβέρνηση ηττημένων

Εκστρατεία μπερδεμένων για κυβέρνηση ηττημένων

Τι κρύβει το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής της «Ομπρέλας», επιχείρησαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο αφήγημα της νίκης –που οφείλει να υποστηρίζει κάθε δύναμη εξουσίας– και του «ατυχήματος» της ήττας με μικρή διαφορά. Στο παρελθόν ανάλογες τοποθετήσεις, προκαλώντας αμηχανία στην Κουμουνδούρου, είχαν κάνει και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Τσίπρας. Είχαν μιλήσει ουσιαστικά για τη «διαχείριση της συγκυρίας» αναλόγως με τους συσχετισμούς που θα προκύψουν το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τα «παραστρατήματα» από τη βασική και αδιαπραγμάτευτη γραμμή της πρωτιάς στην κάλπη της απλής αναλογικής, που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η «εκκωφαντική σιωπή» που ακολουθεί τέτοιες δηλώσεις και η άρνηση σχολιασμού από το περιβάλλον του προέδρου καταδεικνύουν τη δυσαρέσκεια που προκαλείται. Οταν, όμως, στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης επιβεβαιώνουν πως υπάρχει μια σχολή σκέψης «μη παροπλισμού» της απλής αναλογικής, γίνεται κατανοητό πως στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται μια συζήτηση. Και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κ. Τσακαλώτος δεν άργησαν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις απόλυτης στήριξης και πίστης στην ανάγκη να υπάρξει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μετά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όταν αποκρυσταλλώθηκε το πλαίσιο στρατηγικής του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετα αντίθετος σε οποιονδήποτε «αστερίσκο» που θα μιλούσε για εναλλακτικές οδούς επιστροφής στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκοβε «μαχαίρι» οποιαδήποτε σκέψη και αναφορά. Η νίκη ήταν εξαρχής ο πολιτικά ηθικός και ο μόνος ορθός τρόπος για να έχει αξιοπιστία κάποιος που θέλει να κυβερνήσει.

Η «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τον Δεκέμβριο, είχε δημοσιεύσει αρκετές λεπτομέρειες για τις ζυμώσεις που γίνονταν σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και την πιθανότητα της «γλυκιάς ήττας» που ζυγίζουν, αλλά απεύχονται ορισμένα στελέχη. Και πιο συγκεκριμένα, πως «δεν είναι μόνο η “Ομπρέλα” που βλέπει ένα τέτοιο σενάριο». Υπάρχουν κορυφαία μέλη των οργάνων που προφανώς διαφωνούν με την απόλυτη γραμμή της «κυβέρνησης των νικητών», χωρίς αυτό να σημαίνει πως προτίθενται να την αμφισβητήσουν ανοιχτά. Υποστηρίζουν πως δεν «συνιστά στρατηγική διαφοροποίησης» να εξετάζεις την ιδιαίτερη εκλογική συνθήκη που θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ακόμη κι αν χάσει οριακά σε 28 ημέρες από σήμερα. Και μάλιστα συμπληρώνουν πως ικανός αριθμός αριστερών ψηφοφόρων, που δεν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ –ακόμη και ψηφοφόροι του ΚΚΕ–, βλέπει με ανακούφιση και ελπίδα την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές. Μόνο σχέδια που ανατρέπονται και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το περιβάλλον που διαμορφώνει η λαϊκή βούληση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Οι δεύτερες φωνές για τη στρατηγική «πρώτος ή τίποτε» ακούγονται εδώ και καιρό στο παρασκήνιο.

Τι γίνεται τώρα; Η γραμμή «θολώνει» και αρκετοί φοβούνται πως η αμφισημία που υπάρχει μπορεί να μεταφέρει το άγχος της «χαλαρής ψήφου» από την Πειραιώς στην Κουμουνδούρου. Και ότι καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανία κλήθηκε να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», δηλώνοντας πως «δεν είναι ένα καπρίτσιο, δεν είναι μια εμμονή δική μας που λέμε ότι αυτό θα συμβεί (προοδευτική διακυβέρνηση) μονάχα αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το λέμε για να ψηφοθηρήσουμε. Το λένε τα μαθηματικά, τα απλά μαθηματικά. Δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν συμμετέχει σε αυτήν το πρώτο κόμμα. Και το λένε και η πολιτική λογική και η πολιτική ηθική».

Η απόσταση με το ΠΑΣΟΚ

Αν τα πράγματα πριν με το ΠΑΣΟΚ ήταν δύσκολα και ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλειε κάθε πιθανότητα συνεργασίας, η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη έχει «παγώσει» πιο πολύ τις σχέσεις των δύο κομμάτων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη βρήκαν μια ευκαιρία ακόμη να διαφοροποιηθούν από την Κουμουνδούρου και να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, με τις επιθέσεις να είναι συνεχείς και σε υψηλούς τόνους. Κατηγορούν συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας, για τα αντανακλαστικά που επέδειξε το κόμμα, αλλά και για τις χυδαίες αναρτήσεις υποψηφίων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την Κουμουνδούρου απαντούν, σε όσο πιο ήρεμους τόνους μπορούν, πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα γεγονότα, καθώς κανείς στο Ευρωκοινοβούλιο ούτε καν η οικογένεια της καταγγέλλουσας γνώριζε οτιδήποτε.

Στην Κουμουνδούρου είναι όλοι συγκλονισμένοι από τη νέα εξέλιξη. Οσον αφορά το εκλογικό αποτύπωμα του γεγονότος, αναδιαμορφώνεται συνεχώς το πεδίο σε επίπεδο συνεργασιών. Η αυτοκριτική έτσι κι αλλιώς για τις επιλογές στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών με όρους δημοφιλίας και «star system» θα γίνει πολύ αργότερα, όπως και στα άλλα κόμματα. Απαντες συμφωνούν στο εξής: «Το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου όλα θα εξεταστούν σε νέα βάση».

H ηλικιακή σύνθεση του εκλογικού σώματος

Εκστρατεία μπερδεμένων για κυβέρνηση ηττημένων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT