Πρώτη σύγκρουση για το ντιμπέιτ

Τηλεμαχία με όλους τους αρχηγούς προτείνει το Μαξίμου – Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής μόνο ανέφελη δεν θα είναι, καθώς η διεξαγωγή του ντιμπέιτ, αλλά και οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο έχουν διαμηνύσει πως λένε «ναι» στη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ακουστούν παράλληλα οι θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο πρώτο του μπρίφινγκ ο Ακης Σκέρτσος ανέφερε πως αυτή η λύση είναι η δημοκρατικά επιβεβλημένη: «Πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων και επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι είναι υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δυο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες, οι οποίες είναι τεράστιες».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θέτει το δίλημμα στο εκλογικό σώμα να διαλέξει αν θέλει πρωθυπουργό τον ίδιο ή τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο «φοβάται» να βρεθεί σε ένα τετ α τετ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους», ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που από χθες είχαμε προβλέψει. Οτι ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά το βάζει στα πόδια από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα».

Η κόντρα έχει φουντώσει, καθώς από την Κουμουνδούρου ζητούν να μπουν κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο. Θεωρούν ότι αυτό θα διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αναρτούν από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους. Ο Ακης Σκέρτσος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καυστικός προς την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα: «Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα. Και σε κάθε περίπτωση, ας προσέχουν τι ζητούν διότι είναι πολύ πιθανό τα αστάθμητα δεδομένα να επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη εξήγηση για αυτόν τον θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τις εκλογές, αλλά ασχολείται με το μετεκλογικό αφήγημα της καρέκλας του κ. Τσίπρα, που άρχισε ήδη να τρίζει».

Απάντηση των εταιρειών δημοσκόπησης και έρευνας αγοράς στο αίτημα της Κουμουνδούρου να αναρτούν τα αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους.

Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συντάχθηκε και ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς, του οποίου τα μέλη συνεδρίασαν χθες. Οπως αναφέρουν, «η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο». Από τον ΣΕΔΕΑ επισήμαναν πως τα μέλη του ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος ποιοτικού ελέγχου συλλογής στοιχείων. Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισαν ότι «η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας». Το «ντιμπέιτ» συνεχίστηκε με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει στην ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ: «Χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για τη μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια, έστω κατά την προεκλογική περίοδο. Αλήθεια, όμως, σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου;».

Στα Δωδεκάνησα

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», από την Κω ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα. Αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στο μεγάλο κενό που αφήνει η απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού. Κριτική άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του ντιμπέιτ, λέγοντας: «Φοβάται τόσο που δεν τολμά να έρθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση. Που δεν τολμά να αναμετρηθεί ενώπιος ενωπίω μαζί μου». Ειδική αναφορά έκανε και στα περί κυβέρνησης των ηττημένων, τονίζοντας ότι «δεν σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι. Κυβερνήσεις σχηματίζουν πάντα και παντού οι νικητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT