Εκλογικά: Ο Γιάνης φοβάται τη Ζωή και όχι αντιστρόφως

Εκλογικά: Ο Γιάνης φοβάται τη Ζωή και όχι αντιστρόφως

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια τάση η οποία είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σταθερή, ωστόσο την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές ότι η αυτοδυναμία δεν αποτελεί εύκολο στόχο. Στη μέτρηση της Opinion για το «The Toc» η Ν.Δ. προηγείται (με αναγωγή) με 32,5% έναντι 26,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 10%. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco που δείχνει περίπου ίδια διαφορά, με τη Ν.Δ. στο 31,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25,4%. Λίγο έμεινε έως την τελική δημοσκόπηση: την κάλπη.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του χρόνου», είπε από το Αιγάλεω ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «όχι μόνο δεν αφήνει επενδυτική βαθμίδα, αλλά αφήνει το δημόσιο χρέος αυξημένο κατά 44 δισ. ευρώ, το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι το παραδώσαμε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο από ότι το παραδώσαμε». Ο κ. Μητσοτάκης, όχι τυχαία, επανέλαβε αυτή την υπόσχεση από τη Δυτική Αθήνα, μία από τις περιφέρειες που επέλεξε να είναι και υποψήφιος ως βουλευτής. Το ΠΑΣΟΚ, όπως σε όλες τις συγκρούσεις, τόσο και σε αυτή που αφορά την επενδυτική βαθμίδα, αποστασιοποιείται και αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας και τους δύο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πάντως, ήδη από το Σάββατο, οριοθέτησε τον ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα για την επενδυτική βαθμίδα: Μετά τις εκλογές και αφού αποτιμηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Προς τιμήν της αγνώστου, «διασήμου» τηλεπερσόνας που επιθυμεί να «προσφέρει» μέσα από την πολιτική. Αν και τις τελευταίες ημέρες έγινε εκτενής, δημόσια συζήτηση σχετικά με την επιστροφή της λίστας για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών ή κάποια ενδιάμεση λύση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προκύπτουν σε αυτές τις θέσεις πρόσωπα εκ των πραγμάτων δημοφιλή λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, όπως –για παράδειγμα– ηθοποιοί, «παίκτες» σε reality shows, αθλητές, τηλεπαρουσιαστές και λοιποί προβεβλημένοι συμπολίτες μας, τα κόμματα φαίνεται ότι δεν μπορούν να… απεξαρτηθούν. Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εντάξει στο ψηφοδέλτιο την πρώην τηλεπαρουσιάστρια Ράνια Θρασκιά (φωτ.) ή η επιστροφή δημοσιογράφων στις λίστες της Ν.Δ. σε διάφορες περιφέρειες εντός και εκτός Αττικής. Στα μικρότερα κόμματα, είτε είναι εντός είτε εκτός Βουλής, οι υποψηφιότητες αυτού του τύπου είναι ακόμη περισσότερες και προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις στήλες των κοσμικών β΄ διαλογής ή τηλεοπτικά σόου ακόμη χαμηλότερης κατηγορίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένας δεν προτίθεται πραγματικά να χάσει εκείνα τα κοινά που ξημεροβραδιάζονται μπροστά από μια τηλεοπτική οθόνη, αναζητώντας φθηνές απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και πριν από αυτόν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πολλοί άλλοι έτσι έκαναν πολιτική καριέρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κρήτη είναι ούτως ή άλλως ένας τόπος με ιδιαίτερες διαχρονικά ανεξάρτητες τάσεις, σε σύγκριση τουλάχιστον με την ηπειρωτική χώρα. Η μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον νομό Ηρακλείου, που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της Κρήτης και θεωρείται πάντα «κάστρο» του εκάστοτε κραταιού κεντροαριστερού σχηματισμού, θα αποβεί κρίσιμη για τις επιδόσεις της Χαριλάου Τρικούπη πανελλαδικά, ενώ θα δείξει και κάποιες τάσεις για τις δυνατότητες της Κουμουνδούρου να συσπειρωθεί περαιτέρω. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεπεράσει το 43%, η Ν.Δ. είχε πάρει περίπου 30%, ενώ το ΠΑΣΟΚ πέτυχε επίδοση 11,38%, σχεδόν 3,5 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η καταγωγή του κ. Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο, αλλά και το γειτονικό Λασίθι, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για ανταγωνιστικές επιδόσεις του κόμματος έναντι τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ.

H ATAKA

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταθέσει από τον περασμένο Μάιο επίσημη πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μέλη και οι δύο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, γνωρίζονται πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ενδεχομένως θα ήθελε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι οι πιρουέτες μπορεί να τον βάλουν στη Βουλή, ενδεχομένως και σε μια κυβέρνηση ηττημένων, ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου με την ωμή ευθύτητά της δεν φαίνεται να είναι και πολύ διατεθειμένη να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT