Την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την τάση για σταδιακή επαναφορά της Ν.Δ. στα «προ Τεμπών» δημοσκοπικά ποσοστά δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η πλειοψηφούσα παράταξη κερδίζει μία μονάδα σε σχέση με την τελευταία μέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, και φθάνει στο 32%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 0,5%, με την ψαλίδα να «ανοίγει» στις 6,5 μονάδες. Και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υποχωρεί 0,5%, περνώντας στο μονοψήφιο 9,5%. Σταθερά στο 6% και στο 4% παραμένουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση αντίστοιχα, ενώ ανεβασμένο κατά 1,5 μονάδα αποτυπώνεται στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων το ΜέΡΑ25 (5%). Το κόμμα Ελληνες προτιμά το 3% (-0,5%).
Η συσπείρωση της Ν.Δ. και οι ψήφοι που φαίνεται να κερδίζει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση επαναπροσδιορίζουν το πολιτικό σκηνικό. Στο ερώτημα «μετά τις εκλογές, τι θα ήταν καλύτερο», η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φθάνει στο 38% (+2%), για τον Αλέξη Τσίπρα η καταγραφή του δείγματος αποτυπώνεται στο 26% (+1%), ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη πέφτει στο 9% (-2%).
Ανοίγει στο 6,5% η «ψαλίδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Με δεδομένο πως η «πίτα» των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά ποσοστά (11%), τα κόμματα είναι φυσιολογικό να «λοξοκοιτούν» προς το συγκεκριμένο κοινό.
Στο ειδικό ερώτημα «σε ποια επιλογή είστε πιο κοντά», προς όσους δήλωσαν στην πρόθεση ψήφου αναποφάσιστοι, το 8% απάντησε πως κινείται προς τη Ν.Δ. και το 14% στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: 3% ΠΑΣΟΚ, 5% ΚΚΕ, 3% Ελληνική Λύση, 8% Εθνικό Κόμμα – Ελληνες.
Και επειδή οι αναποφάσιστοι κρατούν σε μεγάλο βαθμό τα «κλειδιά» για τη διαμόρφωση του τελικού τοπίου, η Pulse προχώρησε σε δύο σενάρια εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος. Με αναλογική κατανομή της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», που υποθετικά περιλαμβάνει εξακομματική Βουλή και «εκτός» των κοινοβουλευτικών εδράνων το 8%, η Ν.Δ. φθάνει σε ένα ποσοστό 35,5% (116 έδρες), που αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% (93 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 11% (36 έδρες), το ΚΚΕ 7% (23 έδρες), η Ελληνική Λύση 4,5% (14 έδρες) και το ΜέΡΑ25 5,5% (18 έδρες).
Στο δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνει την κατανομή των αναποφάσιστων με βάση το παραπάνω ειδικό ερώτημα (περί πιο πιθανής ψήφου), η εικόνα αλλάζει. Με 11,5% εκτός Βουλής και με έξι κόμματα να παίρνουν το εισιτήριο, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,5% (114 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28% (95 έδρες).